Política

Cautela a Brussel·les arran del desafiament italià

L’executiu europeu no farà pública l’opinió sobre el pressupost italià fins al dia 21

Holanda critica obertament el dèficit públic previst pel país transalpí i demana a la CE que actuï en conseqüència

Brussel·les s’escuda en els terminis burocràtics per esmorteir el xoc amb Roma pel dèficit que presenta el seu pressupost. L’executiu europeu evita l’enfrontament directe amb el govern italià, que s’ha rebel·lat contra l’acord europeu per mantenir a ratlla les despeses públiques a la zona euro negant-se a rectificar els seus comptes com volien des de la capital europea. De moment, la Comissió Europea es dona una setmana exacta per preparar la munició per a la batalla fiscal amb l’interrogant obert sobre l’inici d’un procediment contra Itàlia a finals d’any.

El ministre d’Economia i Finances italià, Giovanni Tria, va tancar ahir definitivament la porta a la revisió dels comptes en una carta enviada a la Comissió Europea. En aquesta defensava que manté la previsió de dèficit en un 2,4% del PIB, el que considera “un límit infranquejable”, malgrat ser tres vegades superior a l’objectiu del 0,8% del pacte d’estabilitat de la UE. En la missiva, Tria assegurava que han “valorat atentament” les argumentacions de Brussel·les, però insistia que les seves raons per mantenir intactes els seus comptes “mantenen tota la validesa”.

Així, el govern de Giuseppe Conte no canvia ni una dècima el dèficit públic que preveia en els primers comptes presentats a Brussel·les fa prop de tres setmanes i que la Unió Europea ja havia demanat revisar.

Una reacció que el president del Parlament Europeu i membre de Forza Italia, Antonio Tajani, va qualificar “d’acció contra Europa”.

Per ara, però, Brussel·les es pren el seu temps per respondre al repte italià. Segons la CE ara avaluarà la resposta italiana i no farà pública cap opinió sobre el pressupost d’Itàlia – i de la resta dels 19 estats de la zona euro– fins al pròxim 21 de novembre, quan publicarà formalment un informe al respecte.

Menys cautelosos van ser els holandesos, que van criticar obertament l’atreviment dels italians. El ministre de finances holandès Wopke Hoekstra, va veure “molt decebedor” que Itàlia no modifiqui els seus comptes i va afirmar que és una “violació” del pacte d’estabilitat de la UE. Per això va instar directament la Comissió Europea a adoptar “els següents passos”.

Pròxims passos

I amb això es referia a la possibilitat que Brussel·les obri un procediment de dèficit excessiu contra Roma, un escenari sobre el qual encara no s’han pronunciat. Segons l’economista del think tank Bruegel, Grégory Claeys, la CE estaria discutint aquesta possibilitat, un procediment que, recorda, s’ha obert “moltes vegades” contra diversos estats. Per exemple, el 2003 l’executiu europeu va recomanar als estats membres de la Unió Europea l’inici d’un procediment per dèficit excessiu contra França i Alemanya, però ho van rebutjar per majoria. Sí que assenyala Claeys, però, que seria el primer cop que obren un expedient d’aquest tipus perquè hi hagi el risc que “el deute sigui molt alt i no pas pel dèficit” únicament. Així, doncs, a banda d’emetre la seva opinió sobre els comptes a finals de mes, la CE també podria recomanar l’activació d’aquest procediment que pot acabar amb sancions econòmiques. Llavors, els estats membres haurien de decidir al desembre si s’hi oposen o no. “Veig poques possibilitats que ho rebutgin perquè sembla que hi ha un acord entre els estats membres a l’hora d’afirmar que Itàlia hauria de ser més curosa amb el seu pressupost”, pronostica Claeys. Ara bé, avisa que normalment pot trigar mesos o fins i tot anys perquè finalment s’apliquin sancions.

LA FRASE

És molt decebedor que Itàlia no ajusti els seus plans pressupostaris
Wopke Hoekstr
ministre de finances holandès
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.