Merkel s’uneix a la defensa d’un exèrcit europeu
La cancellera dona suport al pla de França de reforçar la cooperació militar dins la Unió Europea
Reconeix els errors comesos en la seva gestió dels refugiats, però no en la de la crisi del deute
L’eix francoalemany aposta per la creació, a llarg termini, d’un exèrcit europeu. Tot i trobar-se en hores baixes, la cancellera Angela Merkel va demostrar, ahir, la bona sintonia amb el president francès, Emmanuel Macron, defensant davant de l’eurocambra els seus plans per avançar en la cooperació militar de la Unió Europea (UE). Subratllant la solidesa de l’aliança que sosté el bloc, Merkel va llançar un missatge d’unitat al president nord-americà, Donald Trump, que havia piulat dures crítiques contra Macron per aquesta proposta.
El llarg mandat de Merkel –amb data de caducitat el 2021– ha estat marcat pel seu rol en la crisi de la zona euro i l’arribada de refugiats, però l’element més destacat al seu discurs d’ahir al Parlament Europeu va ser la qüestió militar. La cancellera va proposar la creació d’un Consell de Seguretat europeu i una força d’intervenció ràpida que posi les bases perquè “algun dia” hi hagi un “veritable exèrcit europeu”. La majoria d’estats de la UE ja tenen una cooperació en defensa en el marc de l’OTAN, en què també participen els EUA, principal finançador. Per això, la líder alemanya va defensar que la nova força militar seria només “un complement” a l’Aliança Atlàntica.
Però més enllà d’una visió de futur sobre com s’hauria d’articular una política de defensa realment comuna a la UE, amb aquest pronunciament Merkel va deixar clar que està en el mateix vaixell que Macron després de les punyents afirmacions de Trump a les xarxes socials.
Poques hores abans del discurs, el líder estatunidenc va exigir al francès que “pagui” per l’OTAN abans de muntar el seu propi exèrcit. “Estaven començant a aprendre alemany a París quan van arribar els EUA”, va dir Trump a Twitter, reivindicant el seu paper en la defensa del Vell Continent durant les dues guerres mundials.
Reacció tardana
Merkel va passar de puntetes pel tema que més mala fama li ha donat a Europa: la gestió de la crisi financera. La cancellera reencarnada en el símbol de l’austeritat fiscal ahir pràcticament només va enumerar la crisi del deute com “un dels reptes” de la UE. Sí que va reconèixer una derrota: la mala gestió de la crisi dels refugiats. Va admetre que el seu govern va “entendre massa tard” que era una qüestió que “també afectava la resta” de socis europeus.
LES FRASES
Trump: “No hi ha cap país més nacionalista que França”
RedaccióA Donald Trump no li va caure gens bé que Macron defensés un exèrcit europeu coincidint amb la seva arribada a París pel centenari de l’Armistici, ni que critiqués públicament el seu America first i, ahir, s’hi va tornar a Twitter. Li va recordar que els EUA van salvar França durant les dues guerres mundials: “Estaven començant a aprendre alemany a París abans que arribessin els EUA”, va ironitzar, i va atribuir la proposta d’un exèrcit europeu a un intent de Macron de desviar l’atenció sobre “ la seva baixa popularitat” . “Per cert –hi va afegir–, no hi ha cap país més nacionalista que França.”