Política

Macron proposa regular la xarxa per evitar ciberatacs

Presenta un manifest per a un internet “obert i segur”

Facebook col·laborarà en l’eliminació de textos racistes

Una petició per garantir la pau a la xarxa. Després d’haver defensat abans-d’ahir el multilateralisme en el centenari de l’Armistici, el president francès, Emmanuel Macron, va apostar, ahir, per regular la xarxa i controlar l’amenaça dels ciberatacs. Durant la 13a edició del Fòrum de l’ONU sobre la governança d’internet, el líder centrista va presentar el Manifest de París per a la confiança i la seguretat en el ciberespai. Aquesta petició, que té el suport dels principals governs europeus i de multinacionals del sector com ara Microsoft, Facebook, Google, Samsung i Siemens, aspira a crear un “ciberespai obert, segur, estable, accessible i pacífic”.

“No només internet està amenaçat, sinó que comença a ser una amenaça”, va assegurar Macron a la seu de la Unesco a París durant el primer dia del Fòrum sobre la Governança d’Internet de l’ONU, que aquest any s’ha celebrat a la capital francesa en col·laboració amb el Fòrum de la Pau —una iniciativa impulsada en el context del centenari del final de la Primera Guerra Mundial i que ha estat finançada majoritàriament per Microsoft i Google—. El president francès va presentar la seva petició com una tercera via que es diferenciï de “l’internet californià”, dominat per les regles de les grans multinacionals, i del “xinès”, determinat per l’estricte control de l’estat.

Notícies falses

“Cal la regulació, ja que aquesta és una condició necessària perquè disposem d’un internet lliure”, va defensar Macron. El mandatari ja havia impulsat una llei contra la difusió de notícies falses durant les campanyes electorals, aprovada a principis d’octubre a l’Assemblée Nationale. De fet, la creació de normes internacionals per a la xarxa s’ha convertit en una preocupació creixent per a les autoritats polítiques i les multinacionals. Així ho reflecteix la resolució firmada el 2 de novembre per Rússia, la Xina, l’Índia, Algèria i Corea del Nord sobre la regulació de les tecnologies digitals, un acord considerat lliberticida per les associacions defensores dels drets humans. O la demanda habitual de Microsoft d’impulsar una “Convenció de Ginebra del sector digital”. És a dir, crear un dret internacional que protegeixi la companyia de Seattle dels ciberatacs.

Malgrat els ambiciosos objectius de la iniciativa francesa, aquesta petició es resumeix en una vintena de paràgrafs en què es defensen principis bàsics per combatre els ciberatacs i les famoses fake news, que obsessionen les elits europees després de la victòria de Donald Trump i del Brexit.

Pràcticament, l’única mesura concreta anunciada ahir per Macron va ser un acord de col·laboració entre Facebook i l’administració francesa. Durant el primer semestre de l’any que ve, representants de l’Estat francès tindran accés a les eines i col·laboraran amb els treballadors d’aquesta xarxa social per estudiar com eliminen la difusió de missatges racistes, antisemites, homòfobs o sexistes.

LA FRASE

No només Internet està amenaçat, sinó que comença a ser una amenaça
Emmanuel Macron
President de LA REPÚBLICA FranCESA
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.