Política

Boicot al Pacte per a la Migració

Àustria no s’afegirà a l’acord global pactat en el marc de l’ONU, seguint els passos dels Estats Units i Hongria

La Unió Europea lamenta la decisió i demana més explicacions al govern de Kurz

L’extrema dreta suma forces en el seu boicot al Pacte Global per a la Migració. El canceller austríac, Sebastian Kurz, va anunciar que no s’afegirà a aquest acord internacional, seguint els passos del president nord-americà, Donald Trump, i l’hongarès, Viktor Orbán. Àustria té por de les implicacions que pugui tenir per a la política migratòria a casa seva, però el seu rebuig a l’acord deixa un mal regust a les institucions europees defensores del multilateralisme, que veuen com el país al capdavant de la presidència rotatòria de la Unió Europea es desmarca unilateralment d’un acord global.

El govern en coalició amb la ultradreta va decidir ahir no ratificar aquest text consensuat amb la majoria de països del món perquè considera que no estableix una línia clara entre les migracions legals i les “il·legals”. En el seu comunicat, Kurz va expressar les seves reticències respecte a alguns punts, com que “es barregi la recerca de protecció amb la immigració per motius laborals”. En aquest sentit, el que veuen amb més por és que “d’aquest pacte pugui sorgir un dret humà a la migració”. Així doncs, Viena no enviarà cap delegació a la cerimònia de signatura del pacte al Marroc prevista pel pròxim 10 i 11 de desembre, i s’abstindrà quan es voti a l’Assemblea General de l’ONU el 2019.

“No acceptem el pacte!”, declarava ahir a Twitter el vicecanceller Heinz Christian Stratche, membre de l’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ) en un estil comunicatiu molt similar al de Trump. Malgrat reconèixer que l’acord no és legalment vinculant, Stratche va explicar els motius subjacents del seu rebuig: la preocupació que algun dia el pacte pugui portar a reconèixer la migració com un dret humà. Amb aquest moviment, l’extrema dreta austríaca posa bastons a les rodes en aquest possible camí. “Així assegurem que Àustria encara pugui decidir per si mateixa en el futur qui té dret i qui no a emigrar”, defensa el comunicat de Kurz.

L’acord

Tots els estats membre de les Nacions Unides, excepte els Estats Units i Hongria, van donar el vistiplau al Pacte Mundial per a la Migració el juliol passat. Aquest serà el primer acord intergovernamental amb un enfocament migratori comú, però no estableix obligacions legals per als països signants. És a dir, és un text amb el qual els estats es comprometen a títol voluntari a seguir una política migratòria amb elements comuns.

L’ONU ha venut fins ara l’acord com una fita històrica que pot establir els fonaments de futures polítiques migratòries basades en els principis de “no discriminació i drets humans”. Per exemple, segons la mateixa organització, aquest compromís pretén “reduir els riscos i vulnerabilitats als immigrants (...) protegint i complint els seus drets humans”.

Reacció europea

La UE suma una imatge de desunió més entre els socis europeus en el polèmic i calent debat migratori que arrossega des de l’inici de l’onada de refugiats sirians el 2015. La decisió de no ratificar l’acord va ser una galleda d’aigua freda a Brussel·les, que veu com l’estat al càrrec de la presidència rotatòria de la UE va per lliure en els afers migratoris. “Lamentem la decisió que ha pres el govern austríac”, va assegurar la portaveu de la Comissió Europea Natasha Bertaud. Tanmateix, la CE assegura que està “en contacte amb les autoritats austríaques per rebre més detalls sobre aquesta decisió”.

Brussel·les, però, se sent impotent. L’executiu europeu va criticar ahir la posició austríaca i va defensar que “continuaran donant suport” al Pacte Global sobre la Migració, però el seu suport a aquest compromís multilateral és només de paraula, perquè la CE no té competències en aquest acord. És a dir, la Unió Europea com a organització internacional no serà part signant del pacte. Així ho va reconèixer la portaveu responsable d’exteriors, Maja Kocijancic, assegurant que “seran els estats membres de manera individual” els que el firmin. En aquest sentit, Kocijancic va descartar cap implicació legal per a la UE perquè l’acord no és vinculant.

LES FRASES

És important que Àustria no adquireixi cap compromís de dret internacional consuetudinari
Ens abstindrem en la votació de l’Assemblea General del 2019
Sebastian Kurz
Canceller austríac

Un futur incert

La decisió d’Àustria, que s’afegeix a la dels EUA i Hongria, amenaça d’aigualir un altre acord multilateral, aquest cop sobre el delicat afer migratori, que ara té un futur incert. Un xoc per a Nacions Unides que de moment no ha fet pública cap reacció sobre el tema. Ara, les organitzacions internacionals implicades estan preocupades perquè es produeixi un possible efecte dominó. De fet, Polònia ja està considerant fer el mateix pas que Viena, Washington i Budapest. El centre d’estudis nord-americà Brookings Institution va alertar recentment que el Pacte Global per a la Migració és un acord “sensible” i que el seu èxit “depèn en gran part de la implementació en l’àmbit local” i, per tant, del compromís de tots els estats. Unes polítiques migratòries que podrien tenir implicacions per als més de 250 milions de persones que actualment són immigrants a tot el món, segons dades facilitades per l’Organització Internacional per a les Migracions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.