Política

Sánchez aposta per materialitzar el diàleg i deixar enrere la unilateralitat i la il·legalitat

El primer ministre espanyol confia en aprovar els pressupostos malgrat les advertències dels partits sobiranistes

El líder socialista retreu a PP i Cs que la “radicalització” de la seva oposició “alimenta la ultradreta”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimarts que més enllà dels “fets puntuals que puguin passar al Parlament”, en referència a les discrepàncies entre ERC i PDeCAT, la posició del seu executiu segueix essent inamovible a favor que del “diàleg i la legalitat”.

En una compareixença a la Moncloa al costat del president xilè, Sebastián Piñeira, Sánchez ha apostat perquè “d’una vegada per totes el diàleg i la legalitat es materialitzi a Catalunya” i “tot el que tingui a veure amb la unilateralitat i el trencament de la legalitat quedi en el passat”.

Pel que fa a les advertències d’ERC i PDeCAT respecte al seu suport als pressupostos de l’executiu espanyol, que els sobiranistes vinculen al paper de la Fiscalia al judici de l’1-O, el líder socialista ha apuntat que el seu govern va “partit a partit”.

En aquest sentit, ha afirmat que existeix “una voluntat clara determinada” per assolir un acord amb Podem per als pressupostos i “presentar aquestes grans línies pressupostàries a Brussel·les”. Segons ell, els comptes serviran per donar “estabilitat” i “reconstruir un estat del benestar danyat no només per la crisi, sinó per posicions ideològiques”. A partir d’aquí, ha afirmat, el seu govern obrirà el diàleg amb la resta de forces parlamentàries, en referència als independentistes, per disposar dels comptes.

“L’important és que el 15 d’octubre presentarem les línies dels pressupostos a la Comissió Europea, uns comptes que volen dotar d’estabilitat i certesa els agents econòmics, complir la consolidació fiscal, un compromís per reforçar la cohesió social i territorial, i consolidar la dinàmica de creació d’ocupació, que està essent força positiva durant l’any”, ha subratllat

Demana lleialtat a PP i Cs

El primer ministre espanyol ha acusat el PP i Cs d’“alimentar l’ultradreta” –en referència a Vox– amb la seva “estratègia de radicalització” a l’hora d’exercir la seva tasca d’oposició. És per això que ha reclamat a les dues formacions que actuïn amb “lleialtat” en qüestions que tenen a veure amb l’interès general de l’Estat. “Estan confonent l’oposició amb fer oposició a l’Estat. Es pot fer oposició al govern, però no a l’Estat. Reclamo la mateixa lleialtat amb la qual el PSOE va actuar quan era a l’oposició”, ha dit. Sánchez ha recordat que els socialistes van donar suport al govern del PP “fins i tot quan hi havia discrepàncies.

Com a exemple d’aquest, segons ell, “mal estat de l’oposició, que ha optat per la desqualificació i l’atac personal”, Sánchez ha citat la insistència de PP i Cs perquè doni explicacions al Senat sobre el suposat plagi de la seva tesi doctoral. Sánchez ha avançat que no pensa comparèixer a la cambra per aquest motiu i ha al·legat que no ho farà precisament per “prestigiar les institucions públiques”, en contraposició a l’obstinació de PP i Cs en utilitzar-les per interès partidista.

En lloc de parlar sobre la seva tesi, el president espanyol prefereix plantejar al Senat “un debat necessari sobre política territorial”. És per això que ha sol·licitat la convocatòria del debat sobre l’Estat de les autonomies per al primer trimestre de 2019. Sánchez considera que és un debat “infinitament de major importància i interès per al conjunt de la ciutadania” i ha recordat que no se celebra d’ençà del 2005.

La Moncloa es felicita

El govern espanyol ha s’ha felicitat per la trencadissa entre ERC i PDeCAT escenificada aquest dimarts al Parlament de Catalunya, on la manca d’acord sobre la suspensió de diputats per part del jutge Llarena ha desembocat en la pèrdua de la majoria absoluta independentista en diverses votacions.

Fonts de l’entorn del president espanyol han apuntat que l’escenari és aquest vespre “més favorable” per a la recerca de sortides a la crisi política a Catalunya. En aquest sentit, han atribuït el no escenari a l’estratègia de “diàleg i llei” que defensa Sánchez. “Alguna cosa haurà fet el govern”, han apuntat.

Les mateixes han lamentat que malgrat aquests passos l’oposició a l’Estat continuï demanant eleccions anticipades.

El criteri s’assembla molt al que ha defensat la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, al Senat. Segons la ministra, l’obertura de la via del diàleg per part del govern de Sánchez ha estat determinant per a la ruptura de les forces independentistes. “El que eren veus i actes de desafiament constitucional s’han reduït ara a declaracions contradites immediatament pels actes del mateix govern”, ha afirmat.

“És el camí que ha obert el retorn al diàleg i a una perspectiva de via d’acord en l’actuació en el marc constitucional”, ha reivindicat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.