Política

May contra Johnson

El congrés ‘tory’ s’ha convertit en una disputa pel lideratge del partit entre la primera ministra britànica i el ministre dimissionari

La líder conservadora vol preservar el seu ‘Brexit’ davant de múltiples mocions en contra

El congrés conservador que se celebra, des d’ahir i fins dimecres, a Birmingham, al centre del país, s’ha convertit en una guerra per aconseguir el lideratge del partit, principalment entre Theresa May, la primera ministra, i el ministre dimissionari Boris Johnson. Tots dos es van presentar, ahir, com a candidats per a les properes eleccions generals, previstes per al 2022. Els dos polítics s’han declarat la guerra.

L’exministre d’Afers Estrangers ja va presentar, divendres passat, la seva proposta per al Brexit apostant pel model canadenc de zero aranzels i quotes en béns, un model que el govern considera que provocaria que Irlanda del Nord es quedés dins de la UE i el conseqüent trencament del país. Ahir, Johnson va tornar a criticar el pla de May, conegut com Chequers, que suggereix que el sector del transport de béns es quedi dins de la unió duanera i que tant la UE com el Regne Unit recaptin impostos de l’altre i, posteriorment, els entreguin.

“És absolutament absurd. Demanar a oficials de duanes a Dubrovnik i Santander que cobrin tarifes només britàniques és una idea pertorbada i ningú no pensa que pugui funcionar. Hi haurà danys polítics i econòmics per al país si anem amb el pla de Chequers. Cedeix el control”, va afirmar l’exministre, que va assegurar que el seu objectiu és que May aturi el seu pla. “A diferència de May, jo vaig fer campanya pel Brexit, vaig lluitar pel Brexit i hi crec”, va afirmar, recordant el passat europeista de May.

Programa electoral

En el que va ser interpretat com la presentació del seu programa electoral, Johnson va dir que s’hauria de parar el projecte del govern del tren d’alta velocitat entre Londres i el nord del país i, en el seu lloc, construir un pont que uneixi per mar l’illa de la Gran Bretanya i la regió d’Irlanda del Nord. Preguntat sobre si May hauria de liderar el partit en les properes generals, va afirmar: “La primera ministra va dir que serviria fins que el partit volgués i així serà”. Diputats tories apunten que volen fer fora May a partir d’abril, quan es faci efectiu el Brexit.

Per la seva part, May es va voler mostrar com una líder de llarg recorregut, una líder de futur, i va anunciar mesures com ara un recàrrec d’entre l’1 i el 3% per al estrangers que no paguin impostos i vulguin comprar pisos al Regne Unit després del Brexit i un festival d’exaltació de la innovació i cultura britàniques a l’estil victorià el gener del 2022, quatre mesos abans dels comicis.

L’objectiu de May en aquest congrés és aconseguir que el partit doni suport a la seva proposta, que ja ha estat rebutjada per la UE i pels rebels Brexiters tories. D’aquesta manera, sortirà reforçada com a líder de cara a l’últim tram de les negociacions amb Brussel·les. No obstant això, ho tindrà complicat perquè s’han presentat diverses mocions contra el seu pla que seran votades els propers dies.

Des del partit s’interpreta l’actitud de Johnson, que va dimitir juntament amb David Davis al juliol en protesta pel pla de la primera ministra, com un intent d’arreplegar prou suport per desafiar el seu lideratge en unes primàries. Alan Duncan, secretari d’Estat de Relacions Exteriors, va advertir que els diputats tories mai no li permetran convertir-se en primer ministre. La pressió sobre May per mostrar lideratge és cada cop més forta i aquest congrés esdevindrà la plataforma perquè diputats que tenen l’ambició de succeir-la es projectin públicament. No només Johnson, sinó altres ministres com ara Jeremy Hunt, Sajid Javid i Michael Gove.

Cop de força

May haurà de donar un cop de puny sobre la taula per ordenar el partit al voltant seu com van fer els laboristes la setmana passada. Els laboristes, gairebé tan dividits com els tories, van donar una imatge d’unitat i van acordar votar contra del pla de May si deixava el país fora de la unió duanera i forçar unes eleccions o un segons referèndum si May no volia tornar a Brussel·les a renegociar el pacte.

La primera ministra va criticar també les conspiracions internes i va encomanar els seus a “deixar de fer jocs polítics amb el Brexit”. May té tres dies per mostrar-se com una líder forta. “Estem en un moment crucial, el pacte ideal és a prop i amb aquest, l’oportunitat de millorar encara més la vida de la gent corrent i treballadora”, va concloure. El discurs de cloenda de dimecres serà clau.

El veritable cost del ‘Brexit’

El Brexit ja costa 560 milions d’euros a la setmana als britànics, segons un estudi del Centre de Recerca Europea, una xifra que està als antípodes de la promesa dels partidaris del Brexit durant el referèndum del 2016 de destinar els 390 milions d’euros que entregaven a la UE a la sanitat pública. Va ser el principal lema de campanya imprès en furgonetes i cartells. L’estudi també conclou que, si no s’hagués produït el Brexit, el país estaria acabant les polítiques d’austeritat.

Diu que l’economia britànica és un 2,5% més petita del que hauria estat si el Remain hagués guanyat la consulta. Des de llavors, les finances públiques han patit retallades de fins a 29.000 milions d’euros a l’any. La conferència tory coincideix també amb les declaracions de la directora de la patronal britànica alertant del perill per a l’economia del país d’un mal pacte i explicant que el president d’un dels principals fabricants de cotxes britànics va volar en avió privat a França per convèncer Macron perquè els deixi traslladar la seva companyia a França després del Brexit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.