Política

Les entitats demanen als líders rigor però també acció política

“No us demanem impossibles però sí rigor, honestedat i determinació”, reclama Paluzie als partits

Mauri avisa el PSOE: “Ja no ens valen estatuts que ells mateixos es carreguen”

Les entitats sobiranistes demanen als dirigents polítics independentistes realisme i honestedat en l’acció política, però també determinació i unitat. Després de l’èxit de la nova manifestació, l’ANC i Òmnium van posar, des de l’escenari del Palau de Pedralbes, accents diferents a reclamacions coincidents.

Crítica i autocrítica va demanar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, a tot l’independentisme però, sobretot, als partits i dirigents institucionals. La repressió de l’Estat obliga a actuar “amb més responsabilitat” però també dona “més fortalesa” al moviment perquè, segons ella, “ara sabem que al davant tenim un Estat que està disposat a vulnerar drets i a reprimir violentament” l’autodeterminació.

Per Paluzie, el més important de l’1-O és que “vam vèncer la por” i “van defensar els col·legis electorals els que van votar que sí i els que van votar que no”. Davant la incerta cruïlla actual, la líder de l’ANC demana la mateixa actitud que aleshores: “Un govern i una majoria parlamentària disposats a fer efectiva la República”, el suport de 700 alcaldes i la mobilització permanent. Al moviment independentista li reclama que sigui “més realista però també més decidit”. Paluzie compromet l’ANC a enfortir des de la societat civil “els punts febles” que van portar a la independència frustrada l’endemà del 27-O. En aquest sentit, reclama un esforç per comprendre la “minoria àmplia que no vol encara la independència” i a compartir el projecte amb “aquells que van tenir por de perdre la identitat o la feina” a l’octubre.

La crítica més dura Paluzie la va reservar als partits independentistes. Després de reclamar-los que prioritzin “els interessos col·lectius per sobre dels de partit”, va retreure clarament a JxCat i ERC que, abans de l’1-O, diguessin que la independència es faria passant de la llei espanyola a la llei catalana perquè ja estaven a punt les estructures d’estat i avui, en canvi, diguin “que tot ho ha de fer la gent”. També va reclamar unitat a “l’exili, des de Brussel·les fins a Ginebra”. Va advertir-los tots de no malbaratar l’1-O perquè, comparant-ho amb el mite de Sísif i la pedra impossible de dur al cim, va retreure que “no es pot esperar un referèndum acordat que no arribarà mai“. L’independentisme ha guanyat l’1-O i dues eleccions consecutives, afirma, no per tornar al 2012 o al 2006. “No us demanem impossibles però sí rigor, honestedat i determinació”, concloïa.

Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va defensar l’1-O com “l’acte de desobediència i autodeterminació més gran d’Europa en les darreres dècades”, i va rebutjar la proposta d’un nou estatut del govern del PSOE: “Ja no ens valen estatuts que ells mateixos es carreguen i falses promeses”, mentre la nova fiscal general de l’Estat manté els delictes de rebel·lió i sedició: “L’única violència l’1-O va ser contra els nostres avis, i avui la practica l’extrema dreta al carrer.” Mauri avisa Sánchez que dirigeix un estat “que només té la fractura social com a proposta” per a Catalunya i que va ser “el seu estat” qui va fer “la més gran de les ofenses: reprimir la veu de la ciutadania”.

Als partits i dirigents independentistes, Mauri els reclama “sentit d’estat i unitat, que no vol dir uniformitat”, així com “rigor, fermesa i acció política, que vol dir esperança i futur”. Encara que “potser no serà ràpid ni fàcil”, el vicepresident d’Òmnium els demana també estar disposats “al diàleg, sempre”. Però, a més, també va avisar el moviment independentista que “no farem república si no som un sol poble”. Mauri va concloure que “cap extremista irresponsable aconseguirà dividir i trencar la nostra societat”.

LES FRASES

No malbarateu l’1-O. No podem esperar un referèndum acordat que no arribarà mai
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Cal sentit d’estat i unitat, no uniformitat. Rigor, fermesa i acció política
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium

Plantar cara al “judici de la vergonya democràtica”

Josep Maria Cervera, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va recordar els líders que “l’Estat espanyol va enviar injustament a la presó o a l’exili”, però va afegir que un jutge alemany “no es va creure l’atestat d’una policia que sabem que no és proporcional ni imparcial perquè no hi va haver ni rebel·lió, ni sedició ni violència”. Mauri va carregar contra el “judici de la vergonya contra la democràcia” i va reafirmar que cal utilitzar-lo per acusar l’Estat d’injustícia després d’assegurar que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, se sent “orgullós de ser un pres polític si això serveix per defensar la llibertat”. Per la seva banda, Paluzie va prometre que l’ANC treballarà per “convertir el judici de la vergonya en un bumerang que avergonyeixi aquest Estat”. La líder de l’Assemblea va reconèixer que l’Estat aconsegueix “fer mal” a l’independentisme “vulnerant drets” però, al mateix temps, “reforça la necessitat de l’autodeterminació”. D’altra banda, també una portaveu dels CDR, Glòria Coronas, feia una dura advertència al govern català. Se senten “assetjats per la policia espanyola i els Mossos” mentre “els feixistes” campen pels carrers, segons ella: “Estem farts de simbolismes. Desobeïu com nosaltres als carrers. L’1-O ens farem escoltar.”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.