Política

Franco encara no té destí

El govern espanyol preveu exhumar-lo abans del desembre i dona quinze dies a la família per decidir el nínxol per unanimitat o li serà imposat el lloc d’enterrament

El Valle de los Caídos serà “resignificat” i Primo de Rivera hi seguirà

Al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, hi reposa Carmen Polo

El reial decret llei que ha de permetre l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos és des d’ahir una realitat, però el dictador no té encara un lloc d’enterrament. Amb més cautela i més pausa de l’esperat, el govern de Pedro Sánchez va aprovar ahir el primer tràmit per poder exhumar Franco abans del desembre –quan es complirà el 40è aniversari de la Constitució– amb la deferència de donar quinze dies a la seva família perquè decideixi quin ha de ser el seu lloc de repòs final. Una opció és el cementiri de Mingorrubio a El Pardo, al nord de Madrid i a 60 quilòmetres d’El Escorial, on reposen Carmen Polo i il·lustres del franquisme com Luis Carrero Blanco i Carlos Arias Navarro. Si els vuit nets boicotegen el tràmit o no es posen d’acord per unanimitat, aleshores seria el govern espanyol el que decidiria un “lloc digne” per sepultar Franco. “És urgent perquè anem tard”, afirma la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo.

El dictador era enterrat el 23 de novembre del 1975 –tres dies després de la seva mort– al mausoleu edificat gràcies a l’explotació de 20.000 presos reconvertits en treballadors forçats i hi conviu amb la tomba de José Antonio Primo de Rivera i les 34.000 víctimes dipositades sense consentiment des del 1959. Però el govern de Sánchez vol celebrar els 40 anys de la Constitució el 6 de desembre sense tenir un dictador glorificat en una tomba d’estat i per això modifica per decret la llei de memòria històrica del 2007 feta per José Luis Rodríguez Zapatero per introduir un apartat al seu article 16 i acotar qui té dret a ser-hi sepultat. “Al Valle de los Caídos només hi podran jeure les restes mortals de persones mortes a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa”, diu el nou apartat afegit al text que el govern del PSOE va aprovar el 2007 amb l’oposició d’ERC i del PP per raons antitètiques. Ras i curt: per primer cop en democràcia la sepultura de Franco serà il·legal.

De nit i sense avís previ

El govern no anunciarà la data de l’obra d’exhumació –que implica aixecar la làpida d’una tona– i la realitzarà de nit, sense avís previ i “sense espectacle” per evitar les protestes feixistes. “Amb respecte i decòrum”, va reblar Calvo.

Conscient del via crucis burocràtic que afronta, el govern posa un termini de caducitat de dotze mesos al decret per complir les obligacions amb la família, amb l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial i amb les autoritats sanitàries de la regió de Madrid. El govern descarta que Franco acabi en un ossari: el destí serà un nínxol tant si és la família com si és La Moncloa qui l’ha d’elegir.

Que els nets del dictador no estan disposats a col·laborar ho va deixar clar ahir Francis Franco Martínez-Bordiú, el més bel·ligerant dels vuit néts contra el que qualifica de “revenja”. “Per què ens hauríem de reunir amb el govern si no volem facilitar-ho?”, va desafiar Francis Franco a A3 donant a entendre que podrien deixar passar els quinze dies sense oferir un lloc de sepultura. Segons ell, Sánchez i els ministres “cometen un delicte de prevaricació”. “No hi pot haver un moment més sense respecte a totes les víctimes de la contesa. No ho fa cap país que se senti digne amb si mateix i no hi ha cap democràcia que hagi sostingut una situació així”, rebatia Calvo davant l’oposició de la família.

La referència del decret a les “víctimes de la contesa” permet no haver d’exhumar el fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, executat el 20 de novembre del 1936. “Primo de Rivera és víctima de la contesa”, va apuntar la vicepresidenta Calvo. El que pot canviar és la ubicació de la tomba, que ara té un lloc preeminent davant l’altar de la basílica i als peus de Crist.

A convalidar en 30 dies

El Congrés tindrà ara trenta dies per convalidar el reial decret llei, un tràmit que el PSOE espera superar amb el vot d’Units Podem, ERC, el PDeCAT i el PNB davant el rebuig del PP i Ciutadans. En la posterior tramitació d’una reforma integral de la llei de memòria, el govern vol “resignificar” el Valle de los Caídos perquè deixi de ser un lloc de pelegrinatge de feixistes i s’obre a anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències per la pressió de l’independentisme per rescabalar així afusellats com el president Lluís Companys i executats pel mètode del garrot vil com Salvador Puig Antich, entre moltes altres víctimes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.