Societat

Cinc països acolliran els 141 immigrants de l’‘Aquarius’

L’embarcació atracarà a Malta i el destí del passatge serà França, Espanya, Alemanya, Portugal i Luxemburg

La CE vol que es treballi per un acord permanent de col·laboració en els rescats al mar

Desembarcament a Malta i acolliment a cinc països de la Unió Europea. Un acord franco-maltès, tutelat per la Unió Europea, i amb la col·laboració d’Espanya, Portugal, Alemanya i Luxemburg permetrà resoldre amb èxit la penúltima crisi humanitària derivada d’un rescat d’immigrants a la deriva al mar Mediterrani. El primer ministre maltès, Joseph Muscat, va anunciar ahir a la tarda que aquesta illa estat servirà de “ base logística” per al desembarcament de les 141 persones que viatgen a bord de l’Aquarius, l’embarcació de l’ONG SOS Méditerrannée que els va rescatar a alta mar divendres passat. Des d’aleshores aquesta organització havia fet una crida humanitària demanant poder atracar en un port segur, crida que abans que es fes públic el desenllaç només havia tingut una resposta positiva de dos governs regionals, en terminologia europea, Còrsega i Catalunya.

L’acord per acollir els immigrants es va fer públic a primera hora de la tarda, i de seguida se’n va atribuir la paternitat el president francès, Emmanuel Macron, que va ressaltar que es tractava d’un acord de col·laboració amb l’executiu de La Valeta. La participació dels altres països implicats té a veure amb la quota de distribució dels immigrants de l’Aquarius i que en relació amb l’Estat espanyol serà de 60 persones.

En fer-se públic l’acord, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va destacar que es tractava d’una decisió “pionera” i va assegurar que Espanya va obrir el camí el juliol passat quan va acollir l’Aquarius, aleshores amb més de 600 immigrants, després que Itàlia el rebutgés. Sobre el fet que Espanya es va negar, en aquesta ocasió, a donar refugi al vaixell de SOS Méditerrannée, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va assegurar que aleshores era una “qüestió de vida o mort” i que en aquesta ocasió hi havia altres ports a “Malta, França o també Algèria”.

Satisfacció a la Comissió

La resolució d’aquest nou episodi d’emergència, derivat pel tancament de ports que ha fet el nou govern italià, va ser valorada positivament pel comissari europeu d’immigració, Dimitris Avramópoulos, que va felicitar els estats per la seva “solidaritat” i per “compartir responsabilitats”. El comissari va explicar que la solució definitiva havia arribat després d’intensos contactes duts a terme els últims dies coordinats per la Comissió Europea.

Tot i això Avramópoulos va expressar la voluntat de l’executiu comunitari de continuar aquest treball de “coordinació fins que es puguin establir acords estables”. El comissari va advertir que la solució definitiva ha de venir del conjunt d’estats membres i no d’una petita part d’aquests.

Per la seva part, el ministre italià de l’Interior, Matteo Salvini, va reaccionar amb satisfacció assegurant que “Europa, finalment, s’ha despertat”. El polític d’ultradreta va aprofitar per insistir en el fet que Itàlia ja ha acollit 700.000 immigrants i que és a altres estats europeus a qui toca actuar ara.

60 refugiats vindran a Catalunya

Catalunya acollirà la totalitat dels 60 immigrants de l’Aquarius que s’han adjudicat a l’Estat espanyol, segons va dir ahir al vespre la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. Al matí, hores abans que es conegués l’acord entre estats, el govern català va fer saber que oferia els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú o Sant Carles de la Ràpita per fer possible el desembarcament dels 141 immigrants. La proposta la va llançar el president Quim Torra, a través del seu compte de Twitter, i la va oficialitzar el conseller de Territori, competent en el tema dels ports, que va traslladar l’oferiment a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, amb qui va parlar de la qüestió en diverses ocasions. L’entrada del vaixell en qualsevol d’aquests tres ports depenia, però, que l’Estat permetés la seva navegació en aigües territorials espanyoles i el desembarcament dels seus passatgers.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.