Política

Sturgeon demana claredat a May

Les dues mandatàries interrompen les vacances per polir diferències sobre el ‘Brexit’

La primera ministra escocesa li expressa el seu malestar per la possibilitar de sortir de la Unió Europea sense pacte

Nicola Sturgeon i Theresa May es van trobar ahir enmig de l’onada de calor que viu el país per debatre sobre el Brexit. En una reunió a Edimburg, la primera ministra escocesa va transmetre a la seva homòloga britànica el seu malestar per com està portant les negociacions. En concret, Sturgeon va criticar l’estratègia de May consistent a amenaçar Brussel·les de trencar les negociacions i sortir sense pacte si no atén les seves demandes, una possibilitat que va qualificar de “perspectiva catastròfica”.

“Marxar sense pacte seria totalment inacceptable i molt perjudicial, però utilitzar aquesta opció com a tàctica de negociació ho converteix en un perill real i en una realitat”, va expressar Sturgeon abans de la reunió. I hi va afegir: “Mentre que el Regne Unit s’està centrant en les tàctiques de la por i amenaça de trencar el diàleg, no hi ha un progrés visible que asseguri la relació futura que protegeixi el comerç en béns i serveis.”

Sturgeon exigeix un pla de contenció per a una transició ordenada i que May detalli quina serà exactament la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). Sturgeon, que es reserva l’opció de convocar un nou referèndum sobre la independència si el pacte final perjudica els interessos d’Escòcia, li va recriminar la falta de claredat perquè el Parlament de Westminster pugui prendre una decisió i li va reclamar seguir dins del mercat únic i la unió duanera. “És hora que la primera ministra ens digui quin és el seu pla B; no podem sortir sense acord ni tenir un Brexit cec”, continuava Sturgeon, i hi va afegir que el Regne Unit en conjunt necessita respostes.

La primera ministra ja va interrompre les seves vacances la setmana passada per reunir-se, primer, amb el president francès, Emmanuel Macron, i després, amb el cap negociador europeu, Jean-Claude Juncker, i preparar el terreny per a la recta final de les negociacions, que es preveu que es tanquin a l’octubre. Ahir May va viatjar a Edimburg per presentar un pla d’inversió conjunt dels governs escocès i britànic a la ciutat i, en acabat, es van reunir per tractar de llimar les moltes diferències que tenen a l’hora de definir la sortida de la UE.

“El govern britànic està treballant conjuntament amb els sectors empresarial i acadèmic, i amb les administracions amb el poder transferit, per crear més bons llocs de treball i expandir la prosperitat econòmica per tot el país un cop es produeixi el Brexit”, va dir May com a rèplica a les crítiques de Sturgeon. I va sentenciar, sense desmarcar-se del guió: “Podem construir un futur més brillant per al nostre país.”

La proposta de May a la UE, coneguda com a pla de Chequers, suggereix que el Regne Unit i la UE creïn una mena de mercat comú per al transport de mercaderies per evitar que s’instal·li una frontera física a Irlanda. Aquest mercat no inclouria serveis (que suposen el 80% de l’economia britànica) ni la lliure circulació de persones, un dels quatre pilars de la UE.

La proposta de May no va ser acceptada pels negociadors europeus i va provocar que es tornés a plantejar la possibilitat que el país trenqui les negociacions sense pacte. El ministre d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt, va declarar que, si marxaven sense acord, no pagarien la factura de sortida acordada. Mentre que diumenge el ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, un dels pocs partidaris del Brexit dur que queden al govern després de la dimissió de Johnson i Davis, va advertir que hi ha un 60% de possibilitats que no hi hagi acord.

En aquest sentit, va ser molt contundent el sindicat de grangers britànics, que va alertar que, si es produeix un Brexit dur, el país quedarà sense provisions d’aliments en un termini d’un any. També els sectors empresarial i financer han advertit de les conseqüències nefastes que tindria per a l’economia del país marxar sense acord el 29 de març del 2019. Els mercats financers també s’estan prenent molt seriosament les advertències sobre una sortida brusca i la lliura esterlina va caure fins al seu nivell més baix en un any en relació amb el dòlar.

LES FRASES

És hora que la primera ministra ens digui quin és el seu pla B; no podem tenir un ‘Brexit’ cec
Nicola Sturgeon
PRIMERA ministra escocesa
Podem construir un futur més brillant per al nostre país
Theresa May
primera ministra britànica

Els polonesos se senten apartats

L’organització que representa el milió de polonesos que resideixen al Regne Unit va demanar ahir a la primera ministra que els garanteixi els seus drets en el cas que no s’arribi a cap acord en les negociacions del Brexit. En un comunicat va expressar el nerviosisme existent entre la comunitat polonesa que viu a Londres, que representa un terç de tots els comunitaris al país. “Se senten ignorats i apartats dels debats que han de decidir el futur del Regne Unit”, es queixen. Critiquen que Theresa May els va prometre que es quedarien i ara no és clar. Molts polonesos van arribar després de la Segona Guerra Mundial, però la majoria ho van fer el 2004. Consideren que són contribuents, que han treballat molt durant aquests anys i que han pagat molts impostos des que van arribar i que haurien de tenir veu. Entre el milió de polonesos, hi ha 200.000 nens nascuts en els últims anys.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.