ERC insta el republicanisme a coordinar les estratègies
Recull el guant del PDeCAT i reclama a partits i entitats independentistes seure per unificar el full de ruta
Deixaran passar l’estiu per buscar un acord amb JxCat sobre la suspensió dels diputats
Superada, el cap de setmana, l’assemblea refundacional del PDeCAT, ERC no va deixar passar ni un dia més per instar tots els actors polítics i socials de l’independentisme a seure per traçar d’una vegada una estratègia conjunta per aconseguir implementar la República. “Cal definir els pròxims passos a través de l’entesa i la coordinació”, reclamava ahir la portaveu, Marta Vilalta, que demanava que es treballi “des de la cohesió i la unitat d’acció” de tot el moviment republicà.
Tot i evitar aprofundir-hi, Vilalta donava així la “benvinguda” i recollia el guant llançat la vigília en aquesta línia pel nou president del PDeCAT, David Bonvehí, que va reclamar a la CUP, als comuns i fins i tot al PSC, però sobretot a ERC, pactar les passes que cal fer a partir d’ara. Una manera aquesta d’admetre, de fet, que l’acord subscrit fa sis mesos per les dues grans forces per repartir-se el control del Parlament i el govern no ha servit per unificar visions, tot i que Vilalta es resistia a fer aquesta lectura, i justificava que la gran feina en aquest temps ha estat recuperar les institucions, mentre insistia que ja s’ha arribat a enteses a partir de les quals ara es pot continuar aprofundint, en al·lusió, sense citar-les, a la creació del Consell per la República o al disseny del procés constituent. En tot cas, elements en què encara no s’ha mogut res, per diverses circumstàncies.
Després que ERC ja aprovés fa tres setmanes el seu gir estratègic, que es basa en el diàleg bilateral i en un intent d’eixamplar la base per mitjà de les polítiques socials sense renunciar a la unilateralitat, era “important per al moviment” sobiranista que “l’espai de centredreta”, com ERC continua anomenant la Crida Nacional per la República llançada per Carles Puigdemont, també es “reordenés”. Això és el que considera que ha fet ara almenys el PDeCAT, que ha aprovat una ponència política que no difereix gaire de la d’ERC, ja que tampoc descarta la unilateralitat i aposta per fer efectiva la República “com més aviat millor”. “Ara estem en condicions de fer aquest procés”, reiterava Vilalta, de parlar “entre tots” i “posar per escrit” una estratègia conjunta. Això sí, evitava posar terminis ni concretar els primers passos ferms per iniciar aquest diàleg, que en tot cas ja quedaran segurament per passat l’estiu.
Sense pressa per l’acord
El que també deixaran per després de vacances ERC i en aquest cas JxCAT és la recerca d’un acord, en el marc sobretot de la mesa i la junta de portaveus, sobre com ha d’aplicar el Parlament la suspensió als sis diputats processats, i en especial en el cas de Puigdemont, que va originar la batussa pública de la setmana passada. Vilalta explicava que analitzaran com hi pot influir la retirada de l’euroordre dictada després pel jutge Llarena, i estaran en espera de si hi ha més novetats abans de buscar el desllorigador, ja que ara tenen dos mesos de coll fins que es convoqui el pròxim ple. En tot cas, Vilalta confirmava que els últims dies hi ha hagut trobades per superar les “discrepàncies”, on han acordat crear més “espais de coordinació” al Parlament per evitar que es repeteixi. “Ho lamentem i no ens agrada, però no podem tolerar que es diguin mentides i d’aquí els estira-i-arronses”, justificava ahir Vilalta, tot i que es mostrava optimista. “L’objectiu comú ha de fer que ens entenguem”, concloïa.
Nogueras avisa Sánchez que encarirà el seu suport
La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, va advertir ahir Pedro Sánchez a Catalunya Ràdio que amb la nova direcció tindrà “més difícil” el suport que fins ara li ha donat al Congrés. Nogueras admetia que els últims mesos no han estat “prou coordinats”, però creu que ara s’han ordenat i això permetrà prendre decisions conjuntes amb “tots els ens republicans de Catalunya”, començant pel govern. Nogueras subratllava que totes les sensibilitats són a la nova direcció , i assegurava que la relació entre Pascal i Puigdemont havia estat “franca”. “S’han dit les coses quan tocava i sense embuts”, deia. L’avís, per cert, va causar certs nervis al govern espanyol. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va demanar al partit que no surti de “l’ordre constitucional”, i que hi busqui “línies de cooperació”. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, l’instava a “mirar el futur i a diluir-se en altres qüestions”, en al·lusió a la Crida.
El president del PDeCAT, David Bonvehí, negava que el procés de confluència hagi d’acabar per força en la dissolució, ja que té la voluntat que continuï fent política “en els pròxims mesos, i potser anys”. A més, obria la porta a concórrer a les municipals sota un paraigua unificat,que es pot decidir després de la convenció de la Crida a la tardor, tot i que en principi s’havia donat llibertat a cada cap de llista per presentar-se amb el nom i la fórmula electoral que vulgui. Reagrupament també va dir ahir que confluirà amb la Crida i que al setembre decidirà si continua associat al PDeCAT.