Política

JxCat i ERC acorden fixar mecanismes de coordinació

L’endemà de la trencadissa al Parlament, restableixen ponts discretament i es conjuren per evitar més situacions similars

La retirada de l’euroordre, nou element a valorar

Després de la tempesta, la calma. L’endemà de la trencadissa entre JxCat i ERC pel desacord en l’aplicació a Carles Puigdemont de la suspensió com a diputat arran de la interlocutòria del jutge Llarena, tots dos grups van refer relacions ahir amb trobades discretes a nivells diversos, en què es van conjurar per evitar més situacions com la de dimecres i rentar la roba bruta a casa. “S’està encarrilant de manera positiva, s’estan establint mecanismes de coordinació perquè no es repeteixi”, avançava el portaveu de JxCat, Albert Batet. Fonts d’ERC ho certificaven, i afegien que els mecanismes haurien de servir no sols per encarrilar el cas actual, sinó com a manera genèrica de treballar d’ara endavant, amb la fita per exemple de no haver d’arribar “a l’últim moment” per assolir acords.

Després que el conseller Ernest Maragall ja sortís hores després a calmar els ànims, la bona relació entre el president Torra i el vicepresident Aragonès va facilitar també que dimecres al vespre acordessin rebaixar el to, per bé que en cap moment la crisi ha saltat al govern, ressalten altres fonts. Ans al contrari, l’executiu en quedarà al marge, asseguren, i la consigna és que totes les desavinences que puguin aparèixer entre els dos grups es resolguin al Parlament.

El mateix vicepresident de la mesa, i un dels protagonistes de la polèmica, Josep Costa, aclaria ahir a la Ser: “No hi ha cap possibilitat que trenquem el govern ni els pactes.” Costa, això sí, insistia que ERC va voler pactar amb el PSC i no JxCat, fet que la portaveu socialista, Eva Granados, desmentia a Twitter. “Cap pacte; si no s’aguanten, que no ens posin d’excusa”, indicava, i afegia: “L’única coincidència a la mesa va ser entre Costa i Cs per no respectar les decisions judicials i evitar una solució que permetés la celebració del ple.”

En els pròxims dies és previsible que es reprenguin les converses per assolir un acord sobre la suspensió dels diputats, per bé que la retirada ahir de l’euroordre aporta nous elements al cas, fet pel qual Batet ahir s’alegrava que la mesa no hagués pres cap decisió, i s’hagués suspès el ple. Ara bé, la decisió de Llarena també farà que Puigdemont no pugui continuar delegant el vot en quedar lliure de moviments i no poder al·legar incapacitat. Paradoxalment, si JxCat hagués acceptat la fórmula de la substitució, sí que algú podria votar per ell, en canvi.

Tots els missatges ahir, en tot cas, van anar en la línia de la unitat. Puigdemont escrivia a Instagram que el repte “requereix superar velles estructures, desconfiances, interessos i rancors”. “L’objectiu ho exigeix. Compto amb vosaltres!”, indicava. A Twitter, l’ANC demanava “responsabilitat, unitat d’acció i una estratègia coherent per reprendre el camí de la independència”. “Defensar la sobirania del Parlament i els drets dels diputats electes hauria de ser prioritat de la majoria parlamentària i de govern”, afegia. I renyava: “Ahir no ho va ser.”.Pel seu cantó, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau deia que el que va passar al Parlament dimecres no els va agafar “per sorpresa”, perquè fa “molt temps” que observen una “lluita” per l’hegemonia independentista. Colau va dir que eleccions no serien bones per ningú: “volem un govern que governi”, sentenciava

LA FRASE

S’està encarrilant de manera positiva, i establint mecanismes de coordinació perquè no es repeteixi
Albert Batet
portaveu de jxcat

Aragonès fa el buit al Consell de Política Fiscal

La cadira de la Generalitat va quedar buida ahir en la primera reunió que convocava la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, del Consell de Política Fiscal i Financera. Hores abans, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, li va fer arribar una carta per notificar l’absència del govern, i exposar-li les raons. “Estem profundament en desacord amb el mecanisme fixat per a la presa de decisions al consell”, denuncia Aragonès, per a qui és “poc més” que una reunió de tràmit on es notifiquen i oficialitzen les posicions de l’Estat, “lluny de constituir un espai per al consens i el debat productiu”, i on és “remota” l’opció que canviïn posicions, vist que el ministeri hi té majoria de vots. El vicepresident veu “frustrant” el plantejament, i troba “incomprensible” que els territoris no tinguin “vot decisori” quan en depèn el gruix dels seus ingressos.

A més, Aragonès constata que la participació catalana té “poc sentit”un cop iniciats els tràmits per convocar la comissió bilateral d’afers econòmics i fiscals, que no es reuneix des del 2010. Tenint en compte l’especificitat tècnica de les qüestions a tractar, veu “més adequat” un fòrum bilateral, que confia que se celebrarà “tan aviat com sigui possible”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.