Política

Merkel i Seehofer salven la coalició amb un acord

La cancellera i el ministre de l’Interior anuncien una entesa per la gestió migratòria

Hi haurà un nou règim fronterer amb Àustria que inclourà la creació de “centres de trànsit”

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el ministre de l’Interior, Horst Seehofer, van arribar ahir a la nit a un acord sobre la política migratòria que posaria fi a la crisi que viu la coalició de govern. A l’hora del tancar aquesta edició es coneixien encara pocs detalls sobre el compromís, però una de les membres del govern, que pertany a la CSU, la secretària d’estat Dorothée Bär, va informar que hi haurà un “nou règim fronterer” entre Alemanya i Àustria, que inclourà la creació de “centres de trànsit” des dels quals serà possible refusar l’ingrés de sol·licitants d’asil. Des d’aquests centres s’enviarà de tornada aquells sol·licitants que hagin arribat a la Unió Europea per la frontera d’un altre estat membre, per la qual cosa es preveu arribar a “acords administratius amb els països afectats”.

L’anunci de l’acord va ser fet per Horst Seehofer, líder de la Unió Socialcristiana (CSU), que va deixar clar que el compromís amb Merkel “em permet continuar en el càrrec de ministre de l’Interior”. “S’ha tornat a demostrar –hi va afegir– que mereix la pena mantenir-se en les conviccions pròpies.”

Poc després, Angela Merkel va qualificar com “un pas decisiu l’acord” i va dir que l’entesa va en la direcció d’“ordenar i gestionar la migració secundària”.

Merkel i Seehofer s’havien tornat a reunir ahir a Berlín per mirar de tallar una tensió que havia crescut durant les darreres hores després d’unes declaracions de Seehofer, segons les quals no permetria que el destituís una cancellera que ocupa el càrrec gràcies a ell.

“No deixaré que em destitueixi una cancellera que ho és només gràcies a mi”, va expressar el ministre díscol, al·ludint al fet que el seu partit, la Unió Socialcristiana (CSU), va tenir a Baviera millors resultats electorals que la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel a tot el país. “Estic en una situació difícil d’imaginar: la persona que vaig ajudar a arribar on és vol deslliurar-se de mi”, hi va afegir contundent Seehofer.

La destitució de Seehofer hauria pogut provocar la sortida de la CSU del govern, i això hauria fet que la coalició quedés sense majoria parlamentària. A més a més, per primera vegada després de la guerra, la situació hauria pogut suposar la ruptura del grup parlamentari format per la CDU i la CSU.

Entre Seehofer i Merkel hi ha des del 2015 una disputa sobre la política migratòria que s’havia radicalitzat en els últims dies i que amenaçava seriosament l’estabilitat del govern alemany. Seehofer, com a ministre de l’Interior, voldria impedir que possibles refugiats que ja s’hagin registrat en altres països europeus com a demandants d’asil travessessin les fronteres alemanyes. Merkel, per la seva banda, rebutjava aquesta possibilitat perquè considerava que és una mesura unilateral que podria crear una reacció en cadena perjudicial per a Europa.

Un milió de refugiats

President de la CSU, Seehofer era primer ministre bavarès el 2015, quan Merkel va permetre l’entrada a Alemanya de prop d’un milió de refugiats –la majoria, de països en guerra com ara Síria–, considerant que es tractava d’una situació humanitària excepcional.

Després del compromís assolit en l’última cimera europea, Merkel creu que s’havien fet prou passos per reduir la pressió migratòria, però Seehofer pensava que calia adoptar mesures nacionals.

LES FRASES

Aquest acord és un pas decisiu per ordenar i gestionar la migració secundària
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA
S’ha tornat a demostrar que paga la pena mantenir-se en les conviccions pròpies
Horst Seehofer
Ministre de l’interior i líder de la bavaresa CsU
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.