Societat

Condemnes de fins a 7 anys de presó per l’afer Pretòria

L’Audiencia Nacional difon la sentència de la trama que manipulava operacions urbanístiques en benefici propi

L’exalcalde Bartomeu Muñoz, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, condemnats

L’Audiencia Nacional va fer pública ahir la sentència que condemna a penes de fins a 7 anys de presó o inhabilitació pels delictes de tràfic d’influències, prevaricació, falsedat documental i blanqueig de capitals les onze persones processades per la seva implicació en el cas Pretòria, la trama que entre els anys 2002 i 2009 va manipular tres operacions urbanístiques a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres i en va obtenir grans beneficis econòmics il·legalment.

La pràctica de corrupció tenia l’epicentre en Luis García Sáez, Luigi, exdiputat del PSC al Parlament de Catalunya, i en l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, dirigit aleshores per Bartomeu Muñoz, també socialista. Tots dos han estat condemnats a les penes de presó més altes: García, a 7 anys i un mes, mentre que a Muñoz se li ha imposat una condemna de 5 anys i 8 mesos.

En el segon nivell de responsabilitat, la sentència també ha condemnat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, consellers de la Generalitat durant els governs de Jordi Pujol, als quals s’ha imposat una pena menor, en consonància amb la declaració que van fer durant el judici, en què van reconèixer la seva participació en els fets.

En la vista oral van dir que sí que havien intervingut en la mediació de processos urbanístics i que això els havia comportat l’adquisició de comissions il·legals d’entre el 3% i el 4%, que es repartien a parts iguals. Els diners obtinguts els amagaven en un entramat societari.

En la sentència també s’ha imposat una multa de 3,2 milions d’euros a Macià Alavedra i de 5,8 milions a Lluís Prenafeta. Amb relació a aquest últim, també s’ha condemnat la seva dona, Maria Lluïsa Mas, per blanqueig de capitals, a sis mesos de presó.

Tant Prenafeta com Macià evitaran entrar a la presó perquè només se’ls ha imposat una pena d’un any i 11 mesos, quan la petició que havia fet inicialment la fiscalia demanava la mateixa condemna per a aquests dos expolítics convergents que per a Bartomeu Muñoz, 6 anys i 10 mesos de presó.

Pel que fa a Luis García, la sentència assenyala que era l’home conegut com l’“aconseguidor” d’obres públiques. Tot i que ell sempre ha negat la seva implicació en maniobres il·legals, el cas és que la sentència explica que Luigi es movia amb absoluta llibertat pel consistori de Santa Coloma i que tenia un “domini fàctic” sobre les decisions.

D’acord amb l’aleshores alcalde, Bartomeu Muñoz, la sentència relata com es va manipular tota l’operació urbanística de la Pallaresa, coneguda com el Cúbics, amb la qual van aconseguir doblar el valor dels terrenys en molt poc temps.

LES XIFRES

1.369
folis
té la sentència del cas Pretòria, de la qual ha estat ponent la magistrada Concepción Espejel.
8
anys
i 8 mesos ha trigat a tancar-se el cas des que es van conèixer les primeres investigacions, l’octubre del 2009.
11
persones,
tots els processats, han estat condemnats per l’Audiencia Nacional, amb un total de 22 anys de presó.

“Tracte cordial i familiar amb Jordi Pujol i Artur Mas”

L’Audiencia Nacional considera provat que l’exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l’exconseller Macià Alavedra van acudir als expresidents Jordi Pujol i Artur Mas perquè fessin de mediadors en assumptes administratius en què “es proposaven obtenir un benefici econòmic”. En la sentència del cas Pretòria, s’afirma que tots dos es van valer dels seus “vincles personals i d’antiga militància” per mitjançar en adjudicacions públiques a canvi de comissions. Així es desprèn de les “nombrosíssimes converses escoltades en el judici”, que evidencien “clarament” la seva manera d’actuar. Després de les respectives destitucions de l’activitat política, Prenafeta i Alavedra van continuar mantenint “un tracte cordial i familiar amb diversos càrrecs públics, inclosos Jordi Pujol i Artur Mas i diversos consellers, als quals recorrien perquè fessin de mediadors en diversos assumptes administratius en què els avui acusats es proposaven obtenir un benefici econòmic”, diu la sentència.

A més de servir-se d’aquestes “estretes i fluides relacions”, també van utilitzar “l’ascendent obtingut pel prolongat exercici de càrrecs públics al Parlament de Catalunya i al govern de la Generalitat” per mitjançar en diverses adjudicacions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.