El cas ‘Aquarius’ enfronta França amb el govern italià
Macron el titlla de “cínic” i l’Estat espanyol insinua una sanció penal
Els immigrants podrien arribar dissabte a València
Les operacions per traslladar a València els 629 immigrants rescatats pel vaixell Aquarius davant de les costes de Líbia van començar ahir, l’endemà que el govern de Pedro Sánchez els oferís acollida en resposta al rebuig de les autoritats italianes i malteses a deixar-los desembarcar als seus respectius territoris.
Una part del grup de refugiats –entre els quals hi ha onze nens petits, 123 menors no acompanyats i set embarassades– ha estat redistribuït en dos vaixells militars italians, a punt per emprendre una travessia d’uns 1.500 km. La flotilla, de la qual forma part també l’Aquarius, tardarà uns quatre dies a arribar al port de València. El nou govern populista d’Itàlia, format per la xenòfoba Lliga i l’antisistema Moviment 5 Estrelles, va advertir ahir les ONG que patrullen pel Mediterrani amb la missió de salvar vides que correran la mateixa sort que l’Aquarius i veuran denegat l’accés a ports italians. “La nostra guàrdia costanera i la marina militar continuaran salvant vides [...], però la resta de països europeus han d’ajudar”, va declarar el ministre de l’Interior i home fort del país, Matteo Salvini. “Itàlia no demana diners, sinó ajuda concreta”, com ara la recol·locació dels immigrants i refugiats rescatats. En les pròximes hores s’espera l’arribada a Sicília d’uns 937 immigrants més, rescatats també davant les costes líbies.
Amb tot, la negativa d’Itàlia i Malta d’acollir l’Aquarius ha obert un front de tensió entre Roma i París. El president Macron va denunciar ahir “el cinisme i la irresponsabilitat del govern italià”, mentre que aquest responia que “no pot acceptar lliçons hipòcrites de països que, en el tema de la immigració, sempre han mirat cap a un altre costat”. Per la seva banda, la ministra espanyola de Justícia, Dolores Delgado, va insinuar la possibilitat d’una “responsabilitat penal internacional” dels estats que –com Itàlia– es neguin a acollir.
Mentrestant, la Comissió Europea va presentar ahir la proposta pressupostària per a immigració pel 2021-27. El pla preveu triplicar gairebé els fons per a la gestió migratòria i contractar 10.000 guardes costaners més.