Política

Sánchez posa Borrell a Exteriors

Inicia l’equip situant l’exministre amb González i adepte de Societat Civil Catalana com a cap de la diplomàcia

Recupera el Ministeri d’Igualtat

La venjança del PP al Senat el força a refer el pressupost al Congrés

La intenció del flamant president espanyol, Pedro Sánchez, era presentar els seus ministres demà, però l’espiral de trucades als elegits i les travesses van cobrar vida pròpia ahir. A més de recuperar un ministeri d’Igualtat com el que José Luis Rodríguez Zapatero va implantar entre el 2008 i el 2010 amb Bibiana Aído com a ministra, Sánchez situarà Josep Borrell com a futur ministre d’Afers Exteriors. Apassionat adepte de Societat Civil Catalana i exponent de les tesis més jacobines al si del PSOE, Borrell, als seus 61 anys, es disposa a assumir la que serà la seva segona cartera després de ser ministre d’Obres Públiques, Transports i Medi Ambient de 1991 a 1996 amb Felipe González i en un moment en què la seva activitat pública havia quedat reduïda al combat de l’independentisme, amb proclames controvertides com ara la de “desinfectar” la societat catalana abans de “cosir les ferides”.

Borrell és el primer nom amb què Sánchez perfila el seu equip i és un gest a Catalunya que és tota una demostració d’intencions, perquè el relleu d’Alfonso Dastis és un perfil lliure que ha liderat l’animadversió envers tot el que encarna la Generalitat presidida per Carles Puigdemont i ara per Quim Torra. En ocasions, l’aproximació de Borrell al procés ha passat per la mofa personal sobre els presos i el menyspreu pel seu físic, com quan en un míting del PSC a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre del 2017 va dir que “mossèn Junqueras des de la presó” li recordava “el capellà del poble: tenen la mateixa arquitectura física i mental”.

En la croada contra el procés independentista –en la qual inclou TV3–, Borrell va sumar la seva veu a la dels conservadors del PP Xavier García Albiol i Enric Millo i a la del Nobel Mario Vargas Llosa en la multitudinària manifestació de Societat Civil Catalana el 8 d’octubre, en la qual va semblar sorprès pel crit unànime de “Puigdemont, a prisión”. “No crideu com les turbes al circ romà! A la presó només hi van els que diuen els jutges”, va dir Borrell als congregats a Barcelona.

Abengoa i frau a la xarxa

Des que va abandonar la presidència del Parlament Europeu (2004-2007), Borrell va protagonitzar un retorn controvertit a l’empresa privada, ja que el seu pas per Abengoa el va situar a les portes de la imputació –no ho va ser– per falsejament comptable i el seu sou va escalar als titulars pel fet de ser el conseller no executiu més ben pagat, amb 300.000 euros. Més tard i en una acció sorprenent per a qui va ser secretari d’Estat d’Hisenda (1984-1991), Borrell tornava a ser notícia com a víctima d’una estafa en invertir 150.000 euros en una firma de brokers per internet que al cap d’uns mesos es va esfumar.

“El missatge fraternal?”

Que algú de la vella guàrdia com Borrell sigui el primer reclutat per Sánchez va portar el president Carles Puigdemont a ironitzar des de Berlín sobre si és aquest el “gest fraternal” a Catalunya després del vot afirmatiu del PDeCAT i ERC a Sánchez. “Els apologetes en diuen, cofois i pomposos, ‘un temps nou’. Rescatar perfils d’un altre temps que s’han significat en l’escalada de l’odi, és el gest que tenien pensat per enviar-nos un missatge de fraternal desescalada?”, es va preguntar Puigdemont amb ironia.

A més de Borrell, altres noms que prenen cos són David Vegara –ex-mà dreta del vicepresident econòmic Pedro Solbes– a Economia, Margarita Robles a Justícia (o Interior), Ángel Gabilondo –ara a l’assemblea de Madrid– a Educació o Carmen Calvo a Igualtat, entre d’altres. I tot pendent que Sánchez decideixi si els números dos i tres del PSOE, José Luis Ábalos i Adriana Lastra, salten a La Moncloa o guarden el partit davant el cicle electoral que s’obre amb les municipals i autonòmiques del 2019.

A més de rescatar la cartera d’Igualtat, Sánchez crearà un alt comissionat de la lluita contra la pobresa infantil. La llista de ministres es coneixerà demà perquè prenguin possessió dijous i celebrin un primer Consell de Ministres divendres. Segons Ábalos, a partir del segon nivell de l’administració –i en espais com el consell de RTVE– el PSOE està obert a cedir seients a Podem i la resta d’aliats en la moció de censura contra Rajoy.

Consens i Martí i Pol

En el primer dia a La Moncloa, Sánchez va heretar l’agenda de Rajoy rebent el mandatari ucraïnès, Petró Poroixenko, abans de compartir un acte amb el cap del govern d’Andorra, Antoni Martí. “Escoltar dialogar i consensuar”, es va receptar. “L’anim del meu govern serà anteposar el consens a la crispació en tots els àmbits de la política espanyola”, va prometre Sánchez, que va cloure l’acte amb una cita de Miquel Martí i Pol en castellà (“nada vuelve de lo que hemos vivido, pero todo se torna más placentero cuando los recuerdos son una escolta amable”) .

El que Sánchez ja sap és que haurà de refer el pressupost del 2018 –pactat entre PP, Cs i el PNB i que ell respecta– per la venjança del PP d’esmenar-lo al Senat. La finalitat del PP és esborrar les inversions promeses al PNB i obligar un ministre socialista a defensar al Congrés un pressupost que el PSOE va rebutjar a l’oposició. “El revengisme no va enlloc”, denunciava el lehendakari Íñigo Urkullu.

LES POLÈMIQUES FRASES DE BORRELL

Estar bé això de cosir les ferides [de la societat catalana], però abans de tancar les ferides cal desinfectar-les
Mossèn Junqueras des de la presó em recorda el capellà del poble: tenen la mateixa arquitectura física i mental
(15 de desembre del 2017)

dddd

aasaddadas

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.