JxCat reclama “valentia” i “prou 155” a Sánchez
Eduard Pujol també demana al nou president espanyol “prou presos polítics i exili”
Iceta afirma que l’acostament dels empresonats “no està sobre la taula” del nou cap de govern de Madrid
El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va reclamar ahir “valentia” al nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després que aquest guanyés la moció de censura contra Mariano Rajoy. Des del faristol del Parlament, Pujol va dir que la seva formació demana a Sánchez “dia i hora per posar-se a treballar, ser executiu i valent en aquests temes. Prou presos polítics i exili per tenir opinió política, prou 155. I que s’acabi la intervenció financera de la Generalitat”. Per Pujol, ahir no era el moment “d’ofegar” Sánchez amb peticions i va deixar clar que el seu grup parlamentari té dues sensacions: confort per fer fora Rajoy i “neguit” davant l’arribada de Sánchez.
Va demanar, a més, un “esforç pedagògic” al nou president espanyol davant el “repte polític” que suposa parlar amb Catalunya i va recordar la petició de diàleg del president de la Generalitat, Quim Torra. “Reafirmem aquesta petició de diàleg i fem una petició perquè sigui valent i no es deixi portar per les pors i la dreta més dura de l’Estat”, hi va afegir. Torra també es va pronunciar en recordar que té “un mandat republicà” que ha de complir, després de constatar que, vuit mesos després de l’1-O, “ha caigut el govern que va enviar la policia contra els ciutadans que exercien el seu dret a votar”.
Des d’Alemanya, l’expresident Carles Puigdemont va afirmar que, si fossin gent de “venjança” es podrien donar per “satisfets” amb la victòria de la moció de censura contra Rajoy, però va assegurar que, com que són gent “de justícia”, encara no poden “celebrar res”. “Ens queda una llarga lluita i un llarg camí per vèncer les injustícies, que són moltes i persistents”, va dir.
Qui també hi va dir la seva va ser l’expresident Artur Mas. Per ell, Sánchez no acceptarà “el dret a decidir del poble de Catalunya” i intentarà recuperar la versió de l’Estatut previ a la retallada del Constitucional, un fet “inassumible”. Per la seva part, el diputat de la CUP, Vidal Aragonès, va dir: “Entenem que hi hagi sectors progressistes que estiguin satisfets. Per nosaltres, això apuntala el règim del 1978”.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que l’acostament a presons catalanes dels presos polítics “no està sobre la taula” del nou mandatari espanyol “ni és una decisió que s’hagi de prendre en els pròxims dies o setmanes”. Valora que “s’ha de fer possible que la gent es trobi el millor possible” però que la decisió l’han “de prendre els jutges” i no “al fil” de la moció, negant que Sánchez hagi arribat a cap acord amb els sobiranistes. A la tarda, a Sitges, va afegir-hi que creu que Sánchez arriba amb voluntat de diàleg i pacte.