Política

Jornada negra als parquets europeus

La desconfiança cap a Roma i Madrid fa caure les borses i eleva les primes de risc

Rumors de vot al juliol a Itàlia o d’un nou intent populista per governar

La inestabilitat política a Itàlia i a l’Estat espanyol va tenir ahir un fort impacte negatiu a les borses europees, que van registrar pèrdues per segon dia consecutiu, i en les primes de risc del sud del continent, que es van tornar a enfilar, en un senyal clar de desconfiança dels mercats.

A l’Estat, on demà està previst el primer dia de debat de la moció de censura a Rajoy, l’Íbex 35 va cedir ahir un 2,49% –la caiguda més important des del febrer– arrossegat per la banca, el sector més perjudicat a Europa. En el mercat del deute, la prima de risc espanyola es va disparar fins als 137 punts bàsics –el nivell més alt des de l’abril de l’any passat– i la portuguesa, fins als 191, amb el bo espanyol a 10 anys en l’1,618%, cada cop més allunyat de l’alemany, que actua com a refugi i rendeix tan sols el 0,283%.

A la resta del continent, van ressorgir els temors d’un col·lapse de la zona euro davant l’escenari d’una repetició de les eleccions a Itàlia, percebudes com un referèndum de facto sobre la continuïtat del país a l’euro. La prima de risc italiana va escalar ahir fins als 320 punts, abans de replegar-se al voltant dels 290 (en dues setmanes ha augmentat uns 170 punts), i la borsa de Milà va caure un 2,65%, arrossegada també per la banca. Les pèrdues es van estendre a les borses de Frankfurt (1,53%), París (1,29%) i Londres (1,26%), mentre l’euro se situava en 1,155 dòlars i registrava el seu pitjor nivell des de novembre.

Mentrestant, els italians continuen esperant la formació del nou govern que ha de presentar Carlo Cottarelli, exponent de l’austeritat pressupostària, escollit pel president de la República, Sergio Mattarella, després de vetar l’executiu populista del Moviment 5 Estrelles i la Lliga per falta de garanties sobre el manteniment d’Itàlia a la zona euro.

Cottarelli va informar ahir el cap d’estat de les seves gestions, però no va fer pública encara la seva llista de ministres. Els dos dirigents s’han de retrobar aquest matí. Amb tot, no hi ha cap possibilitat que Cottarelli, un exdirectiu de l’FMI, pugui obtenir la confiança del Parlament, dominat pels populistes euroescèptics, de manera que el seu mandat es limitarà a gestionar els afers ordinaris fins a les noves eleccions, que es podrien celebrar –va dir– després de l’agost. Però la majoria dels partits italians demanen que no s’esperi tant i que es torni immediatament a les urnes. La premsa italiana apuntava ja la data del 29 de juliol.

Di Maio fa marxa enrere

De fet, les especulacions es van disparar al vespre. Fins i tot es parlava de tornar a intentar un govern de M5E i Lliga. Un indici que abonaria aquesta hipòtesi és la marxa enrere anunciada per Di Maio sobre l’activació d’un procés de destitució contra Mattarella. Fonts del M5E van admetre que s’havien restablert els canals amb el Quirinal amb vista a una reconciliació i a tornar al Parlament per demanar la confiança a un govern de coalició. Segons el diari La Stampa, aquest gir l’haurien adoptat el M5E i la Lliga sobre el següent raonament: “Com pot el president dissoldre la cambra i el senat si hi ha una majoria parlamentària de fet blindada al voltant d’un contracte de govern?”

LA XIFRA

320
punts bàsics
és el màxim a què va arribar ahir la prima de risc italiana, abans de replegar-se als 290.

“Els mercats ensenyaran els italians a votar”

Redacció

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va afirmar ahir que “el destí d’Itàlia no està en mans dels mercats financers” i va demanar “respecte” per a aquest país. Es desmarcava així del seu comissari de Pressupost, l’alemany Günther Oettinger, que en una entrevista a la televisió Deutsche Welle va declarar que els mercats financers “ensenyaran els italians a votar”.

El comentari va provocar indignació a Itàlia, on el secretari general de la Lliga, Matteo Salvini, va exigir la dimissió del ministre comunitari. També el líder del Moviment 5 Estrelles (M5E), Luigi di Maio, va carregar contra “aquesta gent que tracten Itàlia com una colònia per passar-hi l’estiu”. “Però d’aquí a uns mesos naixerà un govern del canvi i [els italians] ens farem respectar, finalment, a Europa.” A més de Juncker, diversos comissaris van rebutjar les polèmiques declaracions d’Oettinger. També el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va demanar a les institucions europees que “respectin els votants italians”. “Les institucions hi som per servir els votants italians, no per donar-los lliçons”, va sentenciar a Twitter. Oettinger es va acabar disculpant.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.