Rajoy té pressa en la censura
àgil
El president imposa que la moció es voti divendres per deixar Sánchez sense temps de trobar aliats
Pastor atén ara la pressa del líder quan el 2017 va frenar un mes la de Podem
El PSOE necessita el PNB, ERC i el PDeCAT
Mariano Rajoy sorprenia diumenge a la nit netejant la seva agenda oficial de la setmana sense dir-ne el motiu, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va revelar ahir el perquè: el president espanyol té ara pressa i imposa que la moció de censura de Pedro Sánchez contra ell es voti divendres al Congrés després que el debat arrenqui dijous a les nou del matí. Atrapat per la sentència de la Gürtel que condemna el PP a títol lucratiu, Rajoy accelera el calendari per no donar temps a Sánchez, que té només 72 hores per sumar aliats als vots ja garantits de Podem i Compromís. Amb Ciutadans avisant que votarà no a la moció del PSOE si el candidat és el líder socialista, Sánchez ja sap que la seva aventura depèn del PNB, d’ERC i del PDeCAT.
Tres dies després que el PSOE registrés la moció de censura contra Rajoy, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va convertir el matí del dilluns –dia de lleure habitual a la cambra– en una jornada frenètica per atendre la pressa del president i líder del PP. Després de reunir la mesa del Congrés i la junta de portaveus, Pastor va convocar el debat per al primer dia hàbil –dijous 31 de maig– que permet el reglament, que exigeix que una moció no sigui votada abans de cinc dies des que és registrada, i això es complirà divendres.
La celeritat de Pastor contrasta amb la parsimònia que ella va tenir amb la moció de censura que el juny del 2017 va presentar el líder de Podem, Pablo Iglesias. Aleshores, Pastor va jugar amb el calendari durant gairebé un mes i va acabar fixant el debat després de 25 dies i en plena vigília del convuls 39è congrés del PSOE per dificultar l’acostament entre Sánchez i Iglesias. “Atès que no hi ha cap tramitació com l’any passat del pressupost o d’un tema dels grossos, s’entén que aquesta és l’obligació de la cambra”, va dir Pastor ahir sobre la seva gestió de les mocions en funció del moment.
Aval del comitè federal
Quan falten tres dies per a la cita que el podria instal·lar a La Moncloa en detriment de Rajoy, el líder socialista va rebre ahir l’aval del comitè federal del PSOE a la moció de censura. “La pregunta que s’han de fer els 350 diputats és molt senzilla: si, després de la sentència del cas Gürtel, Rajoy pot continuar sent president del govern”, deia Sánchez, que va prometre als seus un programa amb tres paraules clau: “Censura, estabilitat i eleccions.”
L’aval del comitè federal, però, va acompanyat de l’avís d’alguns barons com l’andalusa Susana Díaz de no negociar res amb ERC i el PDeCAT. “No hi pot haver ni una sola concessió ni cap acord amb els independentistes; els que volen destruir aquest país no poden ser part de la solució”, alliçona Díaz a Sánchez. El líder del PSC, Miquel Iceta, va ser ovacionat en denunciar la “baixesa moral” del PP per haver relacionat un soci del 155 com Sánchez amb els independentistes.
L’ofensiva de La Moncloa, però, és cada cop més cruenta. “Sánchez tindrà vots dels amics del Le Pen espanyol per assolir la seva ambició política?”, es preguntava el portaveu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, citant Le Pen perquè és amb qui Sánchez compara Quim Torra. Al seu torn, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, prioritza les eleccions anticipades i ja amenaça amb una tercera moció de censura per forçar la cita electoral –a Cs li falten tres diputats per assolir els 35 exigits per presentar-la– si Rajoy no posa “data i hora” per a les urnes. “Rivera ja m’envia missatgets a veure si donem suport a la tercera moció la setmana que ve... Però què és, això?”, revelava la canària Ana Oramas (CC).
En contra del protocol lògic de la moció de censura, Sánchez no es planteja negociar i es limitarà a fer “contactes protocol·laris” amb els grups, segons la portaveu Margarita Robles. I la passivitat del PSOE deixa perplexos els teòrics aliats a seduir, com el PNB, ERC i el PDeCAT. “Ni ens han trucat; no sé si tenen gaire interès en el nostre vot o no, ja ho veurem”, assenyalava Aitor Esteban (PNB). Després d’etzibar a Sánchez que té “poca talla” i “mala educació”, Joan Tardà (ERC) està expectant: “Quan s’aclareixin, i queden poques hores, ja trucaran.” Més rotund era Carles Campuzano (PDeCAT): “El principal compromís és fer fora Rajoy, i a Catalunya el consens perquè Rajoy no continuï és molt ampli.”