Esteban (PNB): “Hem pensat en Catalunya i en Euskadi”
El grup basc no amaga un cert malestar amb Torra i diu que el PNB ha actuat de bona fe
Esteban justifica el seu sí als comptes de l’Estat adduint que l’aixecament del 155 és imminent perquè hi haurà un govern “sense taca”
Vaticina que l’escenari català hauria empitjorat si s’hagués fet caure Rajoy
“Hem actuat de bona fe, generosament, volent ajudar. Que ningú no pensi que ens mamem el dit i que no coneixem totes les circumstàncies.” El portaveu del PNB, Aitor Esteban, no amagava ahir el malestar que en els darrers dies s’ha instal·lat a la formació basca pel fet que s’hagi encallat la formació de govern a Catalunya pel nomenament dels consellers Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig i el veto imposat per Mariano Rajoy. El grup basc estava convençut que a la votació definitiva dels pressupostos de l’Estat pel 2018 –que es va produir entre dimarts i ahir– el govern de Quim Torra ja estaria plenament operatiu. Esteban, però, semblava voler repartir les responsabilitats de la paràlisi suggerint que el president català hi ha contribuït. “En una situació similar, el PNB no perdria ni un segon a recuperar el control de les institucions. Cadascú pren les seves decisions.” Això sí, mostrava convençut que la situació canviarà “els pròxims dies” i que hi haurà un govern a Catalunya.
Conscient de les dificultats de justificar el perquè ahir es van desdir del seu compromís que en cap cas no avalarien els comptes estatals mentre l’article 155 continués vigent –com és el cas actual–, Esteban va incidir força que el PNB ha decidit no renunciar als acords pressupostaris amb Rajoy per aquest vaticini que en un primer moment va fer-lo amb “coneixement de causa” i després d’haver parlar “amb la part catalana” –i fins i tot “amb Berlín”– si bé més tard reconeixia que no tenia la total garantia que els seus auguris s’acabin complint, malgrat insistir que ho explicitava perquè havia parlat amb molta gent. “Fins i tot els podria donar noms, però no ho faré.” De les seves reflexions, si més no, s’intuïa que allò segur és que si hi ha possibilitats de nou govern serà perquè Torra canvia els quatre consellers i no perquè La Moncloa accepti publicar el decret dels nomenaments.
“Sense taca”
La tesi dels bascos, en tot cas, és que no se’ls podia demanar que sacrifiquessin el que han obtingut a la negociació “perquè és bo per als bascos i transcendeix els interessos del PNB” per trobar-se que al cap d’uns dies la intervenció a Catalunya ja és història perquè ja s’ha format un executiu “sense taca”.
Aquest, de fet, va ser un dels principals arguments per justificar el seu sí als comptes que ahir van permetre que Rajoy pugui allargar la legislatura dos anys més. La continuïtat del PP al capdavant de l’executiu espanyol és, per al PNB, el millor escenari per a Catalunya. “La nostra decisió, paradoxalment, contribuirà més a l’aixecament del 155 que un vot contrari”, sentenciava, amb el benentès que advertia que el panorama que s’albirava és el d’una intervenció sine die amb el PP, PSOE i Cs entrant en una competició electoral ferotge per demostrar qui és el més dur contra l’independentisme. I la seva conclusió és que la pugna només beneficiaria Albert Rivera. “Ho hem fet pensant en Catalunya i en Euskadi”, va reblar.
Escenari esfereïdor
El PNB presentava, doncs, un escenari polític esfereïdor en el supòsit que haguessin deixar caure Rajoy, del qual fins i tot afirmava que és el més interessat a desempallegar-se del 155 i que comenci a funcionar el govern català. “El bloqueig dels pressupostos podria empènyer, encara més, cap a l’abisme”, afegia.
Els dirigents de l’EBB havien compromès la seva paraula de no negociar ni avalar els comptes mentre no hi hagués govern a Catalunya per una qüestió interna, i és la pressió que exerceix EH Bildu sobre el seu electorat. Ahir, però, Esteban incidia que a l’hora de calibrar el sí no s’havia valorat tant el cost que pogués tenir per a la imatge del partit com el fet de deixar-se perdre uns acords que qualificava d’“importantíssims”. Al cap i a la fi, es garanteix el compliment de la negociació de la quota basca, han obtingut inversions per més de 500 milions d’euros i han aconseguit un augment de les pensions.
La portaveu al Congrés d’EH Bildu, Marian Beitialarrangoitia, va sortir immediatament a constatar que amb la seva decisió el PNB ha demostrat “que no és de fiar”, mentre li atorgava el títol de nou soci “del club del 155” i “col·laborador necessari” del PP i de Cs. La dirigent basca va voler destacar el fet que Esteban admetés que no hi ha la total certesa que el 155 s’aixequi els pròxims dies i encara menys que en un futur no se’n torni a aplicar un altre.
LES FRASES D’ABANS
LES FRASES D’AHIR
Rajoy: “No és dret, és sentit comú”
Mariano Rajoy va insistir ahir que mantindrà el torcebraç fins al final i que no permetrà el nomenament dels quatre consellers que es troben a la presó a o l’exili. “No és una qüestió de dret, és una qüestió de sentit comú”, reblava en una compareixença anit per valorar l’aprovació definitiva dels pressupostos de l’Estat per a enguany. “No se li pot demanar al govern espanyol que accepti un executiu a Catalunya que no pot exercir les seves funcions”, sentenciava, tot deixant constància que no afluixaran en la seva decisió de no publicar el decret, malgrat que jurídicament encara no s’ha ofert cap justificació, amb el pretext que segueixen en espera de l’informe encarregat. Que hi hagi o no govern, depèn fonamentalment de Torra. Que nomeni un govern que pugui exercir, com ha dit el Tribunal Suprem. Què pugui ser i ja està, és així de fàcil!” El president espanyol, en tot cas, assegurava desconèixer si aquest és l’objectiu del cap de la Generalitat per als pròxims dies, tal i com augurava ahir Aitor Esteban. “No em puc guiar per inputs. No ho sé, a mi ningú no m’ha dit res.” Tot i així, fons de l’entorn del líder del PP sí admetien que els ha arribat que “en uns dies” podria haver-hi “canvis”.
L’objectiu de Rajoy en la seva compareixença, si més no, era constatar que havia aconseguit una fita que fa uns mesos semblava impossible: salvar uns pressupostos que li suposen un mandat sencer. “Que s’esgoti legislatura és sempre molt positiu i és el més sensat, perquè suposa complir les regles de joc. Hem vist llocs on s’està votant cap a un any i mig i això no té gaire sentit.” Amb els comptes sota el braç, el dirigent conservador avançava que té intenció de celebrar el mes de juny el debat de política general. Alhora, també garantia que el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) es reunirà abans d’acabar maig per començar a discutir del finançament autonòmic.