Política

El TC entrarà a valorar la no investidura de Sànchez

Li admet el recurs d’empara i serà el primer cop que dictarà sobre el dret de participació política

També estudiarà la negativa a deixar en llibertat provisional el diputat de JxCat i Junqueras

La via Sànchez, o el que en quedava —formalment el diputat i president de JxCat encara manté viva la seva candidatura en espera que es faci oficial el nou candidat—, es pot donar per tancada. El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit ahir el recurs d’empara presentat per Sànchez contra la decisió del Suprem de denegar-li el permís per assistir al seu ple d’investidura com a president de la Generalitat. Serà la primera vegada que el TC entrarà a valorar si s’han vulnerat els drets de participació en afers i càrrecs públics tenint en compte el dret de presumpció d’innocència. De fet, aquesta és una de les principals raons per les quals el tribunal admet a tramit el recurs, ja que es “planteja un problema que afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d’aquest tribunal”, resa la nota.

L’admissió del recurs d’empara contrasta, però, amb la denegació de les mesures cautelars que sol·licitava Sànchez mentre no arriba la sentència i que es concretaven en un permís per poder ser investit president per videoconferència. La mesura ha estat denegada pel tribunal amb l’argument que “no aprecia urgència excepcional”.

Conjuntament amb aquest recurs de Sànchez, el Constitucional també ha admès a tràmit, com ja va fer en el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el recurs d’empara també contra la decisió del Suprem de denegar la llibertat provisional. En aquest cas, els recursos provenien dels diputats Jordi Sànchez i Oriol Junqueras contra l’acord del Suprem que confirmava la presó preventiva dictada per l’Audiencia Nacional. En l’escrit, Junqueras considera que s’han vulnerat els seus drets a un procés amb totes les garanties, a la presumpció d’innocència, al jutge ordinari, a la llibertat personal i a la participació política. El TC ha donat un termini de deu dies al Suprem perquè li enviï la documentació sobre aquesta causa.

Sí, al vot delegat

El ple del TC també va acceptar per unanimitat el recurs d’empara presentat pels diputats de Ciutadans contra la delegació de vot de Carles Puigdemont i Toni Comín que la mesa del Parlament va acceptar en les sessions celebrades els dies 3 i 24 d’abril. Tanmateix, el TC no ha acceptat les mesures cautelars que els demanava la formació taronja, això és; l’anul·lació dels vots. Així doncs, i si no canvien les situacions judicials actuals en què estan Puigdemont i Toni Comín, els dos diputats podran continuar votant en les pròximes sessions plenàries i en el ple d’investidura que Junts per Catalunya vol que se celebri com a data màxima el dia 14 de maig. Finalment, el ple ha emparat el PSC contra la convocatòria del ple del Parlament de l’octubre del 2017 destinat a la compareixença del llavors president Puigdemont per valorar l’1-O i fer la DUI. Els efectes d’aquell ple ja van ser anul·lats, però ara en dicta la inconstitucionalitat i que es van danyar els drets polítics del PSC.

LES FRASES DEL TC

El recurs planteja un problema que afecta un dret fonamental susceptible d’empara sobre el qual no hi ha doctrina del TC
No apreciem la urgència excepcional per acceptar mesures cautelars [en relació amb la petició de videoconferència]
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.