Artadi no es descarta en el compte enrere per al pla D
Assegura que no s’ha decidit el candidat alternatiu a Puigdemont
El govern espanyol recorrerà avui contra la llei de la presidència
Rajoy insta ERC a formar un govern que acati la llei
En ple compte enrere perquè el Tribunal Constitucional bloquegi la reforma de la llei de la presidència i Carles Puigdemont passi al pla B, Elsa Artadi va evitar ahir descartar-se com a candidata a la presidència de la Generalitat. Tot i que anteriorment havia negat que pogués esdevenir la pròxima presidenta, la portaveu de JxCat va evitar fer-ho ahir. “Tots estem a disposició del president”, va dir, després de setmanes i mesos de ball de noms. El Consell de Ministres es reunirà aquest matí de manera extraordinària per tirar endavant el recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la llei de la presidència, que abans hauria de ser publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, també en mans del govern espanyol, per entrar en vigor. Després, la previsió és que el Tribunal Constitucional suspengui la norma que havia de permetre una investidura a distància, ja que el ple està reunit des d’ahir. El govern espanyol ja tenia preparat el recurs des que es va aprovar la norma i hi va afegir les apreciacions que va fer el Consell d’Estat en el dictamen preceptiu.
El ple, dilluns
Les previsions de JxCat són que, un cop bloquejada la llei, Puigdemont anunciï el nom del quart candidat que hauria de permetre la formació d’un govern. Al seu criteri, el ple hauria de començar dilluns, amb una primera votació fallida perquè JxCat i ERC no sumen majoria absoluta, i dimecres es produiria la segona votació, tot i que és el president del Parlament, Roger Torrent, qui fixa el dia del ple després de mantenir contactes amb tots els grups parlamentaris per avaluar si hi ha un candidat amb prou suports per sotmetre’ls a votació. Hi hauria, per tant, una investidura per majoria simple, sempre i quan la CUP mantingui l’abstenció i Puigdemont i Comín mantinguin el vot delegat. JxCat, de fet, es va reunir ahir amb la CUP per transmetre’ls l’itinerari acordat en la reunió del grup parlamentari de dissabte a Berlín. Pel que fa al vot delegat, Comín té dimecres una vista amb la justícia belga en què hauria d’avançar la tramitació de l’euroordre. Si el seu estat processal canviés, algunes fonts apunten que la seva delegació del vot es podria posar en qüestió. Tanmateix, JxCat indica que si el ple comença dilluns i Comín vota, ho hauria de poder fer igualment en la segona volta, perquè formalment es tracta del mateix ple i no poden canviar les condicions inicials amb què va començar.
Artadi pensa que Puigdemont ja deu tenir “bastant clar” per quin diputat o diputada es decanta per assumir una presidència de la Generalitat que des de JxCat qualifiquen de “provisional”. I és que el 130è president pretén deixar la porta oberta a ser restituït més endavant, si les condicions canvien. Per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, els independentistes estan sotmetent les institucions catalanes a una “agonia” i el procés no té “cap sentit”. “Ningú en aquesta vida és imprescindible i encara menys el que s’han saltat la llei”, va etzibar. Santamaría considera que el recurs que presentaran al TC està molt ben fonamentat, i apunta que l’alt tribunal podria declarar inconstitucionals els articles de la norma que regulen la investidura a distància quan entri en el fons de la llei, després de la suspensió automàtica que serà suficient per bloquejar-la. “L’obligació que tenim els governants és almenys assistir al nostre lloc de treball”, va sentenciar la vicepresidenta espanyola.
Crida a ERC
En la mateixa línia, Rajoy va instar ERC a sortir del que va definir com un “bucle absurd” i, en referència a Puigdemont, va demanar als republicans que deixin d’anteposar els interessos “d’un sol individu” als de tots els catalans. En la sessió de control al Senat, el senador d’ERC Joaquim Ayats va preguntar al govern espanyol sobre el funcionament de la justícia a Espanya i Rajoy li va respondre que deixi de preocupar-se’n: ni l’Estat ni els jutges, li va deixar anar, són els responsables que els partits independentistes siguin “incapaços” de formar govern. Per Rajoy, no només ho haurien de fer sinó que haurien d’acatar l’ordenament constitucional. La “immensa majoria dels catalans”, va defensar, volen que es formi un executiu “que atengui les necessitats dins de la llei, que governi per a tots i posi fi a la divisió de la societat”. Respecte a les negociacions per formar l’executiu, Artadi va assegurar que encara hi ha noms de consellers que no s’han acordat. “Anem pas a pas”, va dir, admetent que el full de ruta tampoc no està pactat.