Política

JxCat activa el compte enrere final

Puigdemont convoca una reunió dissabte a Berlín d’on podria sortir el quart candidat, càrrec per al qual Artadi guanya suports

Abans s’aprovarà la reforma de la llei de la presidència, si bé difícilment tindrà un recorregut immediat

L’Estat controla quan es publica la reforma al DOGC i quan l’anul·la el TC

A menys de tres setmanes perquè, el 22 de maig, expiri el termini per investir un president, Junts per Catalunya ha activat el compte enrere per desencallar la formació d’un govern. El president Carles Puigdemont ha convocat tots els seus diputats a una reunió dissabte a Berlín d’on podria sortir la designació d’un candidat efectiu a la Generalitat, eventual candidatura per a la qual el nom d’Elsa Artadi va rebre ahir diversos suports explícits. El més destacat, el del número 2 Jordi Sànchez, que en una entrevista des de la presó reflexionava, a pregunta de l’ACN, que “és una dona capacitada a bastament”. “Li auguro un llarg recorregut polític, sigui o no sigui ara aspirant a la presidència”, concloïa, abans de brindar-li “tot” el seu suport.

Aquestes declaracions aixecaven la llebre i, tot i que altres fonts de JxCat negaven després que hi hagi encara cap nom en ferm sobre la taula, també els socis d’ERC, a través de l’actual home fort i possible nou vicepresident, Pere Aragonès, destacaven a Catalunya Ràdio que Artadi “té una bona capacitat de treball”, i en concret ell hi manté una “bona relació” de les negociacions dels pressupostos que han compartit els últims anys.

En tot cas, segons l’ACN Puigdemont també hauria estat valorant els últims dies tant les possibilitats d’insistir en algun dels tres candidats proposats fins ara com de no cedir en el torcebraç i anar a eleccions, dues opcions que tanmateix cada cop es veuen més llunyanes. El mateix Sànchez, de fet, ho deia ahir: “Unes noves eleccions no ens aportaran res de nou que ara no disposem ni puguem fer.” Guanya punts, doncs, la tria d’un quart candidat que permeti formar govern i aixecar el 155, a més d’engegar el Consell de la República amb els membres del govern legítim a l’exili. Una tria que, en tot cas, fonts del grup recalquen que seria “provisional” i d’una persona lleial a Puigdemont, en espera que en els pròxims mesos s’aclareixi el panorama legal i judicial perquè ell pugui ser reinvestit.

No signen la notificació

En aquest sentit, precisament ahir Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, els dos integrants de JxCat que hi ha a la mesa del Parlament, es van negar a signar la notificació que funcionaris judicials van fer arribar, a tots els membres de la mesa, de la resolució del TC de la setmana passada en què admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra la convocatòria d’un eventual ple d’investidura de Puigdemont, i els adverteix que no facin cap pas en aquest sentit. L’un i l’altre van argumentar que ho van fer en protesta contra una decisió que consideren “nul·la i sense cap base legal”, ja que atempta contra l’autonomia del Parlament i suposa una “coacció” a la iniciativa dels diputats.

Els ‘tempos’

Mentrestant, la investidura “efectiva” que permeti engegar la legislatura es veu difícil que pugui ser la setmana vinent, ja que entre dilluns i dimecres han de comparèixer davant del jutge Llarena els exconsellers encausats arran del procés, primer els que estan en llibertat provisional i després els que hi ha a la presó. Amb això, el ple podria retardar-se fins a la següent setmana, tot i que la decisió final la tindrà el president del Parlament, Roger Torrent, i Aragonès ja recordava ahir que ERC té pressa, i que no poden “córrer el risc” de fer una investidura in extremis que es pugui veure alterada per una decisió judicial que els deixi sense marge de reacció.

Aragonès confia que JxCat els presenti un candidat “sòlid” d’aquí a pocs dies, tot i que des de JxCat avisen que la cimera de Berlín podria no resultar definitiva encara perquè en surti un pla D, ja que s’hi ha de debatre –i les opcions són diverses– com s’actua a partir de l’escenari que s’obrirà amb la reforma de la llei de la presidència que es preveu aprovar demà. Una reforma en principi pensada per poder elegir Puigdemont a distància, però que, si s’acaba aprovant en els termes dissenyats, només faria possible la investidura per delegació en un altre diputat a l’hemicicle de la presentació del programa de govern, ja que per poder-se fer una investidura telemàtica; és a dir, per videoconferència, JxCat admet que cal també una reforma del reglament del Parlament més complexa i llarga pel que fa a terminis, i que en cap cas estaria a punt abans del 22 de maig. De fet, una de les esmenes que ahir va presentar al seu propi text ja insta el Parlament a iniciar aquesta segona modificació en el termini màxim d’un mes.

Sigui com sigui, la reforma que s’aprovi demà difícilment podrà tenir aplicació, almenys immediata, per les traves del govern espanyol i els grups unionistes. De fet, abans d’iniciar-se avui el ple, en què es preveu tramitar la modificació de la llei per lectura única, es tractarà en una junta de portaveus la petició de Cs perquè el punt es retiri de l’ordre del dia, petició que previsiblement es rebutjarà però davant la qual els d’Inés Arrimadas ja han dit que presentaran recurs al TC, com també va anunciar ja el govern espanyol. Un govern espanyol, de fet, que controla tots els tempos perquè amb el 155 alhora també té la clau per publicar el text al DOGC quan millor li vagi per a la seva estratègia judicial al llarg dels pròximes 15 dies, amb la qual cosa és gairebé impossible que hi hagi temps d’utilitzar la reforma per investir ningú abans que aquesta sigui suspesa pel TC. Ahir mateix, a més, Cs ja va presentar una esmena de retirada perquè el text no s’aprovi, emparant-se en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que expressa dubtes de legalitat tant en el contingut com en la tramitació de la reforma. Tant els socialistes com els comuns també van avançar ahir la seva oposició tant a la tramitació per lectura única, que haurà de votar abans el mateix ple, com a la mateixa aprovació. “Ni hi haurà teleinvestidura ni telegovern”, indicava la socialista Eva Granados. “La reforma no servirà per avançar”, lamentava la comuna Elisenda Alamany.

Elsa Artadi és una dona capacitada a bastament i li auguro un llarg recorregut polític
Jordi Sànchez
president de grup de jxcat
Quan hi hagi un nom analitzarem els obstacles. No tinc cap dubte que (JxCat) farà una proposta sòlida
Pere Aragonès
adjunt a la presidència d’erc
Tot el que fan són pèrdues de temps: Puigdemont està clar que no tornarà a ser president
Inés Arrimadas
líder de ciutadans
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.