Cop de porta del TC a la investidura de Puigdemont
El Constitucional decideix ara admetre a tràmit el recurs preventiu que el govern espanyol va presentar contra el ple del 30 de gener
La decisió tomba la modificació de la llei de la Presidència que faria possible una elecció a distància de Puigdemont abans del 22 de maig
El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha admès a tràmit aquest dijous el recurs que el govern espanyol va presentar al gener contra la investidura de Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat. La decisió, que suposa la suspensió automàtica de la candidatura de Puigdemont, arriba just quan Junts per Catalunya (JxCat) impulsa de cara al ple de la setmana vinent una reforma de la llei de presidència per permetre la investidura a distància de Puigdemont.
El Constitucional ha decidit, per unanimitat, el recurs plantejat pel govern de Mariano Rajoy. Això suposa, en base a l’article 161.2 de la Constitució, la suspensió automàtica dels acords del Parlament a través dels quals es proposava com a candidat Puigdemont i també la resolució de convocatòria del ple del 30 de gener.
La Moncloa va presentar el recurs el passat 28 de gener per evitar el ple, previst per a dos dies més tard, malgrat no tenir l’aval del Consell d’Estat, que considerava que era “preventiu”. El TC es va reunir d’urgència en dissabte per estudiar el recurs i finalment no es va pronunciar i va ajornar la decisió.
No obstant això, els magistrats van dictar una mesura cautelar que establia que el ple només es podia celebrar si Puigdemont acudia físicament al Parlament. Vetava així qualsevol intent d’investidura a distància, ja fos per via telemàtica o per delegació. Davant aquesta cautelar del TC, el president de la cambra, Roger Torrent, va optar ajornar el ple.
Després d’escoltar les parts, el tribunal ha considerat que, tot i que el president del Parlament ajornés el ple i designés un altre candidat, la impugnació de la candidatura de Puigdemont “planteja qüestions d’interès general” que justifiquen, segons els magistrats, que el recurs es tramiti.
A més, justifica que quan es va plantejar el recurs hi havia “dubtes” sobre si es podia admetre llavors a tràmit (bàsicament, pel “possible caràcter cautelar” del recurs). Uns dubtes que, segons la interlocutòria, es van “aclarir” quan el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajornar la sessió d’investidura fins que el tribunal es pronunciés sobre l’admissió a tràmit de la impugnació. És a dir, que el tribunal aprecia la possibilitat que Torrent pugui tornar a proposar Puigdemont.
Els magistrats adverteixen que es declararà “radicalment nul i sense valor ni efecte” qualsevol acte, resolució o acord que contravingui la suspensió acordada. És a dir, que tanca la porta ja a qualsevol modificació de la Llei de presidència per permetre una investidura de Puigdemont a distància.
El TC dona un termini de vint dies al Parlament i a la resta de parts personades per formular al·legacions. A més, com és habitual, notifica personalment la resolució al president del Parlament, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa i els adverteix que poden incórrer en eventuals responsabilitats –també penals– si contravenen la decisió del tribunal.
L’alt tribunal recorda que l’admissió a tràmit només és un pas i que el tribunal no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió.