JxCat denuncia el “cop d’Estat togat” de Llarena
Elsa Artadi alerta que les resolucions del jutge del Suprem apunten que cap candidat del seu grup és elegible o acabarà a la presó
La portaveu de Junts per Catalunya crida a una resposta “conjunta” dels independentistes
Junts per Catalunya (JxCat) veul la decisió del jutge del Tribunal Suprem (TS) espanyol Pablo Llarena d’impedir la investidura del candidat del seu grup, Jordi Sànchez, com un “cop d’Estat” judicial.
En una roda de premsa aquest divendres a la tarda al Parlament, la portaveu de JxCat Elsa Artadi ha denunciat que la decisió del magistrat és una “barbaritat” i ha constatat que el propi jutge “reconeix que està limitant els drets” del diputat Jordi Sànchez, i que ho fa “avantposant uns suposats drets col·lectius espanyols”.
Artadi interpreta que Llarena ha vetat Sànchez “perquè és diputat de Junts per Catalunya”. “Entenem que el jutge està dient que cap altre diputat de JxCat no podrà ser candidat a la presidència i intuïm que qualsevol candidat que proposem anirà a la presó, com ja ha passat amb el conseller [Jordi] Turull”, ha afegit. Segons ella, Llarena separa els candidats en dos grups: “Els que són elegibles per ser presidents i els que ho són per anar a la presó sens judici”.
Per la portaveu, la interlocutòria del jutge és la conseqüència “de no acceptar els resultats electorals i de segrestar els vots del 21-D”. “És una amenaça de que si poses o vols posar en pràctica el teu programa electoral vas a la presó”, ha lamentat. Per Artadi, la decisió judicial “és un cop d’Estat togat. Han canviat l’Exèrcit pels jutges”.
La diputada ha alertat que està vivint l’“atemptat” més greu en democràcia i per això cal que les forces independentistes l’afrontin “conjuntament”.
Artadi, que ha insistit que investir Puigdemont ha estat i és l’objectiu final, ha reclamat a ERC i la CUP que tinguin “la ment prou oberta” per valorar les diferents opcions en les passes a donar, sense descartar l’escenari d’unes noves eleccions.
El també diputat de JxCat i vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, també ha equiparat les accions de Llarena amb les d’un cop d’Estat, en concret amb el del 23 de febrer de 1981. “Tejero va entrar al Congrés per impedir la investidura de Calvo Sotelo. El 2018 el senyor Llarena ha entrat repetidament al Parlament per impedir la investidura del candidat que té suport parlamentari”, ha etzibat.
A més, ha alertat que el jutge espanyol ha “menyspreat” la la resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU, malgrat el seu “efecte vinculant”. Costa ha recordat que el jutge està “obligat a respectar aquesta decisió” i, en no fer-ho, està “desobeint” l’ONU, una fet que pensen notificar al comitè internacional. “A l’Estat no li sortirà gratis desatendre les resolucions de l’ONU”, ha avisat.