Política

L’OSCE denuncia anomalies en les eleccions d’Hongria

Pels observadors, “la retòrica xenòfoba, el biaix mediàtic i el finançament opac de la campanya” van impedir un “debat genuí”

El PPE i els ultres Le Pen, Farage i Wilders celebren el triomf d’Orbán

L’ombra de la sospita d’anomalies democràtiques plana sobre les eleccions hongareses i posa en qüestió la victòria del totpoderós Viktor Orbán. Els comicis de diumenge a Hongria no van tenir lloc en igualtat de condicions i van beneficiar el partit governant, segons va dir ahir l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que havia enviat una missió d’observació.

Aquest òrgan de cooperació regional europea va considerar que “la superposició generalitzada entre l’Estat i els recursos del partit governant van soscavar la capacitat per competir en igualtat de condicions”. Si bé el comunicat de l’OSCE no posa en dubte la gestió tècnica de les eleccions, que qualifica de “professional i transparent”, es mostra crític amb “el clima advers” de la cursa electoral. “Els votants tenien una àmplia gamma d’opcions polítiques, però la retòrica intimidant i xenòfoba, el biaix mediàtic i el finançament opac de la campanya van limitar l’espai per a un debat polític genuí”, va assenyalar. En aquest sentit, el cap de la missió d’observació, Douglas Wake, va lamentar que els votants no poguessin fer “una elecció plenament informada”.

El qüestionament d’aquesta organització internacional dels mètodes electorals aigualeix la consolidació del tercer mandat d’un líder amb unes idees polítiques cada cop més properes a Le Pen que a Merkel. Amb el 85% de les paperetes escrutades, el Fidesz guanyaria dues terceres parts dels diputats perquè arreplega el 49,29% dels vots. L’esquerra esdevindria residual en l’espectre polític, en el qual l’ultradretà Jobbik ocuparia el segon lloc amb el 20% dels suports electorals, mentre els socialistes serien tercers amb el 12%.

Ni l’extrema dreta ni els conservadors europeus van esperar el comunicat de l’OSCE per enviar les seves felicitacions. A poc més d’un any de les eleccions europees, el líder del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra, Manfred Webber, va celebrar ahir al matí l’èxit d’una de les formacions membre que més vots els aporta i va expressar la seva voluntat de “continuar treballant” amb Orbán.

També amb vista a les eleccions del 2019, figures destacades de l’extrema dreta europea, com Marine Le Pen, Nile Farage i Geert Wilders, van aplaudir els resultats a Hongria com una mostra de rebuig cap a Brussel·les. Per la seva banda, el president de la Comissió Europea va ser més moderat a l’hora de felicitar Orbán.

Tusk i la unitat de la UE

De fet, ahir el seu portaveu va recordar que la UE és “una unió de democràcia i valors” i va llançar un missatge: “Defensar aquests principis és el deure comú de tots els estats membres sense excepció.”

Al vespre, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va felicitar Orbán en un missatge en què també li assegurava “comptar” amb ell “per jugar un paper constructiu durant aquest nou mandat per mantenir la unitat dins la Unió”.

LA XIFRA

134
diputats
–dels 199 de la cambra– va obtenir diumenge el partit del primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.