Política

Trasbals a la via Sànchez

Una delegació de JxCat viatja avui a Alemanya després d’apostar per intentar investir l’expresident de l’ANC

Mantenen la porta oberta a perseverar amb Puigdemont

Un brindis amb cava i cap a Alemanya. JxCat va celebrar ahir la decisió de l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de descartar el delicte de rebel·lió i deixar Carles Puigdemont en llibertat sota fiança amb el trasbals d’haver desencadenat, ahir el matí, l’escenificació de l’aposta per intentar investir Jordi Sànchez la setmana vinent amb tres cartes: una primera de Puigdemont, una segona de Jordi Turull renunciant a la segona votació d’investidura i una tercera de Sànchez mostrant-se disposat a intentar-ho un altre cop. Era el pas previ per proposar un quart candidat o candidata en cas que l’Estat espanyol impossibilités que l’expresident de l’ANC pogués sotmetre’s al debat. Tot plegat, amb la porta oberta a provar d’investir Puigdemont quan fos possible, amb l’aire que suposava el fet que ahir va delegar el vot al Parlament per primera vegada, però sense cap previsió per materialitzar-ho. Al vespre, JxCat mantenia la candidatura de Sànchez però insistia que el seu candidat de legislatura és Puigdemont.

Una quinzena de diputats de JxCat van preparar una expedició d’urgència a Alemanya per trobar-se avui amb Puigdemont, amb el debat intern sobre la investidura reobert. Diverses fonts de JxCat apuntaven que el gir que implica en el procés d’extradició l’exclusió ràpida del delicte de rebel·lió pot fer canviar els plans a mitjà termini, també perquè consideren que la defensa podrà demostrar que tampoc va cometre el delicte de malversació de fons públics. Però que no canviarà l’escenari a curt, tenint en compte que consideren que han d’aprofitar el recorregut judicial que han obert les mesures cautelars sobre Sànchez dictades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU. Si l’Estat espanyol les vulnera i per tant no garanteix els seus drets polítics, brindarà arguments a les defenses de tots els encausats, sostenen. Els advocats, de fet, van plantejar a JxCat l’obligatorietat d’explorar aquesta opció per la rellevància internacional que suposa.

L’aposta per la via Sànchez, avalada per ERC, implica que el president del Parlament, Roger Torrent, convoqui el ple com a màxim per dimecres vinent, després d’una nova ronda de consultes amb els partits, segons diverses fonts parlamentàries. I mentre des d’ERC donaven per fet el compromís de JxCat perquè s’hagi constituït un govern efectiu per Sant Jordi sigui com sigui, fonts de JxCat negaven que hi hagi un acord tan estricte sobre el termini, si bé admetien l’entesa per no allargar-lo. Perquè la proposta d’un quart candidat prosperi, JxCat i ERC necessiten que el vot delegat de Puigdemont es consolidi i que Antoni Comín renunciï a l’escó, o bé que hi renunciïn tots dos. La CUP va insistir ahir que vol investir Puigdemont. No avalaran cap altre nom si els dos futurs socis no es comprometen a implementar la república en el programa de govern. Tampoc Sànchez.

JxCat va rescatar l’opció d’investir l’expresident de l’ANC, esperada des de feia dies, en el marc d’una reunió del grup parlamentari. L’empresonament de Puigdemont, Turull i Sànchez va complicar la disposició de les tres cartes dels principals implicats. A la reunió, que es va celebrar abans que comencés el ple del Parlament, s’hi van llegir les tres. En la primera, adreçada als diputats, el president de la Generalitat apostava per aprofitar la finestra oberta pel Comitè de Drets Humans de l’ONU amb les mesures cautelars per a Sànchez. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, l’havia visitat a Neumünster la vigília. “Estem davant d’una oportunitat, sense precedents, que hem d’aprofitar jurídicament i política en la defensa de la nostra causa a àmbit internacional”, va defensar Puigdemont. Creu que la resolució del Comitè de Drets Humans no és “menor ni trivial sinó de gran transcendència” i va subratllar que l’Estat espanyol l’ha de “complir obligatòriament”.

Després, JxCat va fer pública una altra carta de Turull al president del Parlament en què el conseller de la Presidència renunciava “de manera provisional i en funció de com es desenvolupin els fets” a la segona votació d’investidura, que es va suspendre com a conseqüència del reingrés del candidat a la presó d’Estremera per ordre del Tribunal Suprem. Turull va declarar que se sentia també emparat “moralment i políticament” per la decisió de l’ONU. En la tercera carta, també adreçada al grup de JxCat, Sànchez assenyalava que proposar la seva investidura és “una decisió justa jurídicament i necessària políticament”. Si l’Estat no la permet, considera que s’evidenciaria que Espanya “no és una democràcia consolidada” i que els drets dels adversaris polítics “són vulnerats amb impunitat”. Continuarà.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.