Successos

TRIBUNALS

A judici per la mort d’una nena a la piscina de Ripoll

S’acusa el director de les instal·lacions i quatre monitores-socorristes d’un delicte d’homicidi per imprudència greu

La menor, de quatre anys d’edat, es va ofegar durant un curset de natació

El jutjat d’instrucció número 1 de Ripoll ha tancat ja la fase d’investigació del fatídic succés ocorregut el 2017 a la piscina municipal de la població, on va morir una nena de quatre anys durant un curset de natació. En la interlocutòria es recull que el director de les instal·lacions, així com quatre monitores-socorristes, haurien incorregut presumptament en un delicte d’homicidi per imprudència greu i, per tant, hauran d’anar a judici. S’ha arribat a aquests indicis sobre l’autoria dels fets a partir dels informes dels Mossos d’Esquadra, les declaracions tant dels investigats com dels testimonis i a través dels resultats dels metges forenses, que van certificar que la menor va morir ofegada. I, pel que fa a la responsabilitat civil, s’assenyala que recauria en l’Ajuntament de Ripoll i en el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que en aquest sentit podrien haver d’assumir el pagament d’indemnitzacions en cas de condemna.

El 19 de maig de l’any passat, 27 alumnes de P4 del CEIP Pirineu de Campdevànol van anar a la piscina de Ripoll a fer un curset de natació, acompanyats de dues professores del col·legi i de dues en pràctiques. El curset s’impartia els divendres, de les 10.50 h a les 11.40 h, i s’estructurava en dues parts: 40 minuts d’activitats dirigides durant els quals cada monitora s’encarregava d’un grup, i 10 minuts de joc lliure, que era quan s’agrupaven tots els nens a la piscina petita. La jutgessa indica que ha quedat acreditat que el dia dels fets no hi havia ningú realitzant funcions de socorrista durant el curset, ni a la piscina petita ni a la gran. La noia que aquella hora tenia assignades les tasques de socorrista no hi era i, a causa d’aquesta vacant, una altra companya va passar a fer el treball de monitora i no de socorrista per tal que es pogués dur a terme el curset de natació previst. Aquesta variació va implicar que una de les monitores no acabés vigilant aquell matí els nens des de fora la piscina sinó que estigués dins l’aigua amb ells.

Ni les professores ni les monitores haurien advertit l’absència de la menor fins que la resta dels nens ja es dirigien als vestidors. En acabar la classe del curset, els alumnes es posaven les xancletes que deixaven prèviament en un banc de pedra del davant de la piscina gran. Anaven a les dutxes, tornaven al banc a recollir els barnussos i s’adreçaven als vestidors. Va ser en aquest moment quan una professora va observar que al banc hi quedaven les xancletes i el barnús de la menor. Va anar als vestidors per comprovar si era allà i, en no trobar-la, es va apropar a la piscina, on la va localitzar surant a l’aigua i ja sense vida a la part més profunda.

La jutgessa també creu que el director de la piscina hauria comès una “negligència greu” perquè la part profunda de la piscina petita tenia una visibilitat deficient, no hi havia personal fent les funcions de socorrista –cosa que és obligatòria– i, en tractar-se d’infants petits, s’hauria d’haver reforçat la seva presència. La falta d’una de les monitores no va ser imprevisible, sinó que se sabia almenys des del dia abans.

Ara està en mans de la fiscalia i de les acusacions decidir si demanen l’arxivament o fan acusació (els advocats Carles Monguilod i Josep Maria Fuster-Fabra exerceixen l’acusació particular en nom dels pares de la menor). Les parts, incloent-hi les defenses, disposen de deu dies per formular els seus escrits.

LA DATA

19.05.17
Al matí, 27 alumnes de P4 d’un col·legi de Campdevànol van anar a Ripoll a fer el curset de natació.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.