Política

Regne Unit

Atac a la privacitat d’usuaris d’Internet

Fàbrica de ‘fake news’

Acusen una empresa britànica d’haver robat dades de Facebook i haver-les utilitzat a favor de la campanya de Trump

El Parlament demana explicacions a Zuckerberg, fundador de la xarxa social, per la fuga d’informació

Cambridge Analytica (CA), la consultora darrere de les campanyes de Trump i del Brexit, està acusada d’haver utilitzat les dades de 50 milions d’usuaris de Facebook per influir-hi i difondre notícies falses per guanyar les eleccions. L’empresa tenia un acord de col·laboració amb Facebook que també està sent qüestionat. El Parlament britànic ha demanat a Mark Zuckerberg, el seu fundador, que comparegui per testificar. També el Senat dels EUA.

L’escàndol va esclatar dissabte quan els diaris New York Times i The Guardian van denunciar l’ús de dades de Facebook per part de CA i van acusar la xarxa social de no haver-hi fet res tot i saber-ho des de fa tres anys. El valor de Facebook ha caigut un 10% entre dilluns i dimarts i s’ha devaluat en 30.000 milions d’euros.

La cosa es va complicar quan, dilluns, el canal britànic Channel 4 va emetre un reportatge amb càmera oculta amb directius de CA, incloent-hi el conseller delegat, Alexander Nix, en què confessaven les males arts que fan servir per guanyar campanyes electorals.

En el vídeo, Nix explica alguns mètodes per desfer-se dels contrincants polítics, com ara tractar de subornar-los o enviar dones a casa seva per seduir-los, i gravar-ho tot amb càmeres per després amenaçar-los de publicar les imatges. “No és bo lluitar amb fets en una campanya electoral perquè tot són emocions”, diu Nix en el vídeo.

Ahir Nix, suspès de funcions per l’empresa, ho va negar tot i va parlar d’una campanya mediàtica en contra seu provinent d’aquells que no van pair la victòria de Trump. No obstant això, darrere de tot hi ha Christoher Wylie, l’ideòleg de les tàctiques de CA, que és qui ho ha destapat tot. Wylie, de 28 anys, va explicar que va ser ell qui va convèncer Steve Bannon el 2014 perquè fes servir aquest mètode i utilitzés els usuaris de les xarxes socials per difondre notícies falses. Bannon va ser el vicepresident de CA des del 2014 fins al 2016, quan va passar a ser el cap de campanya de Trump. El 2017 es va convertir en el seu assessor. CA va ser creada el 2014 pel multimilionari nord-americà Robert Mercer, propietari del web d’ultradreta Breitbart News. Mercer va donar suport a la campanya de Trump en les presidencials del 2016 i a la del Brexit liderada per Nigel Farage al Regne Unit. Bannon era el director de Breitbart. Wylie explica que va agrupar les dades de milions de persones a través d’un qüestionari de personalitat a Facebook anomenat This is your digital life, creat per Aleksandr Kogan, professor de la Universitat de Cambridge, nascut a Rússia i amb passaport estatunidenc. Fins a 270.000 usuaris van omplir el qüestionari facilitant l’accés als seus amics, de manera que es van acumular dades de 50 milions d’usuaris, la majoria als EUA. El regulador de control de la privacitat britànic va sol·licitar ahir una ordre judicial per entrar a les oficines a Londres de CA i investigar si es va apropiar de dades de Facebook de manera il·legal. L’oposició laborista va criticar que no es fes de manera “ràpida i silenciosa” i que es donés temps a CA per eliminar proves. El diari Huffington Post publicava ahir una foto de dos homes sortint amb deu caixes de les oficines de CA i carregant-les en una furgoneta de lloguer.

50
milions
d’usuaris de Facebook va fer servir Cambridge Analytica per enviar notícies.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.