Itàlia reté el vaixell de l’ONG catalana que va salvar 117 vides al mar
Acusa Proactiva Open Arms, que va atracar diumenge a Sicília, de foment de la immigració il·legal
La justícia investiga tres voluntaris de l’organització
De mica en mica, el Mediterrani va quedant orfe de naus de salvament, que des del 2016 estan essent perseguides. Aquest cop li ha tocat a una de les més operatives, la de l’ONG catalana Proactiva Open Arms. Des de diumenge, el vaixell està retingut per les autoritats italianes a Sicília. La fiscalia de Catània acusa l’ONG d’associació criminal per haver fomentat la immigració il·legal, amb l’agreujant d’obtenir-ne benefici. La justícia italiana investiga tres voluntaris de l’organització, que s’enfronten a rebre penes de fins a set anys de presó.
A les aigües del Mediterrani, només les ONG hi són per salvar vides. Itàlia, amb el vistiplau de la Unió Europea (UE), va firmar un acord amb Líbia: a canvi de diners (182 milions d’euros l’any passat), la guàrdia de costes líbia es dedica a caçar al mar les barques d’immigrants i retornar-los, amb la força de les armes, a les presons inhumanes de Líbia, on s’hi practica la tortura.
La guàrdia de costes té l’ajuda dels mafiosos que trafiquen amb persones, que reben doble sou: dels immigrants que els paguen per fugir de la misèria i les guerres, i de la UE, que els paga per fer de mercenaris i aturar-los al cap de poques hores.
En aquest pla hi ha un actor incòmode, que fa nosa i que tant a Itàlia com a Líbia interessa que desaparegui: les ONG. Salven vides, les porten a Europa i fan de testimonis de les actuacions brutals de les patrulles líbies contra els immigrants indefensos al mig del mar.
Dijous, el vaixell de Proactiva Open Arms havia rescatat 117 persones, entre elles dones, nadons i malalts. Els guardacostes libis s’hi van acostar i, a través d’un megàfon, els van dir: “O ens entregueu tots els immigrants o us matem.” Tenen armes, pagades amb fons europeus, i no seria la primera vegada que disparen contra una nau humanitària.
Des de Proactiva Open Arms es van negar a retornar les persones que havien salvat amb tant d’esforç a l’infern de les presons líbies. Volien portar-les a un port segur, com marca la llei internacional marítima.
Croada personal
Després de dos dies de negociacions, finalment Itàlia va donar permís perquè atraquessin al port de Pozzuolo, a Sicília, on hi van desembarcar en total 218 persones rescatades. I va ser aleshores quan la fiscalia va demanar la immobilització del vaixell de l’ONG.
Qui va donar l’ordre és Carmelo Zuccaro, el procurador en cap. Dirigeix la fiscalia de Catània des del juny del 2016, i des d’aleshores ha iniciat una croada personal contra les organitzacions humanitàries. Fa gairebé dos anys que les ONG de rescat són víctimes d’una campanya de desprestigi inaudita: se les acusa, sense fonament, d’afavorir les màfies, de servir d’efecte crida i de fer negoci amb els salvaments. Des de la política aquesta teoria té el suport del Moviment 5 Estrelles i de tota la dreta italiana, especialment de la xenòfoba Lliga. Els mitjans afins difonen cada dia calúmnies i notícies falses contra els cooperants. I la campanya ha tingut èxit, perquè bona part de la població italiana creu que les ONG afavoreixen la immigració il·legal. Així, mentre que ahir a les xarxes a Catalunya els missatges eren majoritàriament de suport cap a Proactiva Open Arms i d’estupefacció, a les xarxes socials d’Itàlia molta gent celebrava la immobilització.
Precedent
El mes d’agost, el vaixell Iuventa de l’ONG alemanya Jugend Rettet va ser confiscat amb les mateixes acusacions, també per ordre de Zuccaro, i encara no pot operar. En les pròximes hores un jutge haurà de decidir què fer amb el de Proactiva Open Arms. Ara queden només dos vaixells d’ONG que recorren els 350 quilòmetres de la costa de Líbia, enfrontant-se a mercenaris armats per intentar salvar vides oblidades al mar.