Societat

Societat

Dia de la Dona

Es frena la reducció de les desigualtats de gènere

Retrocedeix la presència de dones en llocs directius, del 36% de fa dos anys al 31%

La Cambra de Comerç també constata que les noves tecnologies avancen sense la visió i el talent femenins

La reducció de les desigualtats entre homes i dones no només avança a casa nostra a un ritme massa lent, sinó que s’ha frenat en els últims dos anys. Avui hi ha menys dones que el 2015 ocupant càrrecs directius: un 31% contra l’anterior 36%. També ha retrocedit la seva presència en juntes d’entitats civils com ara col·legis professionals i sindicats i patronals, i hi ha menys catedràtiques a les universitats, segons el darrer estudi d’igualtat de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les diferències en les càrregues domèstiques continuen sent abismals: els homes destinen a la llar i a la família un 92% menys de minuts que les dones. També s’ha empitjorat si mirem el pes de les dones en les noves tecnologies, mentre que la resta de problemes es mantenen amb pocs canvis, gairebé tots cronificats des de fa anys. Tot plegat certifica que no anem pel bon camí. “Cal fer polítiques públiques actives, perquè si no trigarem dècades a eliminar les desigualtats.” Així ho alerta la Cambra, que ahir va presentar els resultats actualitzats del seu indicador d’igualtat de gènere de Catalunya.

Com explica Carme Poveda, directora d’anàlisi econòmica de la Cambra, “a llarg termini s’han reduït una mica les desigualtats globals, però de forma tan lenta que, per exemple, en l’àmbit del temps que es dedica a les cures necessitaríem quaranta anys per arribar a la igualtat”. “Però el que més ens ha sobtat –relata– és que en els últims dos anys s’ha frenat la reducció de les desigualtats.” L’indicador d’igualtat de gènere vol suplir la falta d’índexs generals sobre aquest problema i donar una visió global de quina és la situació de la dones en comparació amb els homes, analitzant 28 ítems repartits en cinc blocs: formació, mercat de treball, sector TIC i R+D, condicions de vida i apoderament.

Més formades

L’àrea en què les dones aconsegueixen millor nota és la formació. Tenen menys fracàs escolar i un nivell de formació superior al dels homes (un 57% dels titulats universitaris són dones), però tot això no es tradueix ni en més responsabilitats ni en més salari que els homes, sinó tot el contrari. És en les ocupacions relacionades amb les noves tecnologies on les desigualtats són més notòries. Totes les dades són negatives, com ara que en les carreres d’enginyeria només un 17% dels estudiants són noies o que a les TIC tan sols un 28% de la plantilla són dones. “Sabíem que no estaven ben situades, però els resultats ens han sorprès, i és greu, perquè les TIC generaran molta ocupació en els propers anys”, reflexiona Poveda.

LES XIFRES

30
per cent
de pes haurien de tenir les dones en els consells d’administració per tenir poder de decisió real.
7
euros
l’hora és la diferència de sou entre els directius i les directives del nostre país, segons la Cambra.
92
per cent
menys de minuts dediquen els homes a les feines de casa i la família respecte a les dones.

El sostre ja no és de vidre sinó de ciment

Com destaca Carme Poveda, directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç, un dels pocs àmbits en què s’ha millorat en els dos últims anys és la política, gràcies a la llei que obliga a fer llistes paritàries (no s’arriba al 50% però s’ha fet “un salt important”). També en la presència de dones en els consells d’administració d’empreses cotitzades, en aquest cas per la pressió social. De tota manera, encara que en 12 anys s’hagi passat d’un 4% de presència en els consells a un 20%, encara s’està lluny del 30% necessari perquè la seva veu tingui un pes real.

És curiós, però, que a dalt de tot hi hagi poques dones, però moltes en els càrrecs just per sota. “En els llocs tècnics de responsabilitat hi ha moltes més dones –relata Poveda–, però topen amb un sostre que ja no és de vidre sinó de ciment.” No només se’ls limita l’ascens, sinó que massa cops ni els compensa a elles mateixes, ja que la bretxa salarial entre directius i directives és molt alta: la diferència del preu hora és de set euros. A més, a l’home, la promoció professional li suposa un augment de sou d’un 40% i a la dona, d’un 25%. Molts cops no li compensa els grans sacrificis personals i familiars que ha d’assumir.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.