Política

política

corrupció

L’Estat espanyol registra la pitjor classificació de la història sobre corrupció

Polònia o Eslovènia són més transparents, segons l’informe de Transparency International

L’ONG creu que aquesta xacra “no és sistèmica, sinó política”

Davallada de l’Estat espanyol en l’índex internacional de la corrupció. Madrid queda un cop més molt enrere en la llista anual de l’ONG Transparency International i ho fa amb “la seva pitjor nota i pitjor posició”, segons afirma la mateixa organització. L’Estat espanyol es va situar aquest 2017 en la posició 42 dels 180 països que formen l’índex, un lloc per sota del de l’any passat. I també va registrar la pitjor puntuació de la seva història amb un 5,7.

A la cua d’Europa

Així doncs, l’últim informe d’aquesta entitat de referència assenyala una acceleració del deteriorament de la percepció de la corrupció, que en els darrers dos anys ja va registrar unes baixes puntuacions rècord.

Amb aquests últims resultats tan dolents, l’Estat espanyol queda relegat al club dels països més corruptes de la Unió Europea juntament amb Romania, Bulgària i Itàlia. Un total de 20 països, com ara Portugal, Eslovènia i, fins i tot Polònia, són més transparents que Espanya. Així, sent el 21è dels 28 estats membres de la UE, s’allunya dels països nòrdics i centreeuropeus, mentre s’apropa als països de l’Est en percepció de la corrupció. D’entre les grans economies només treu avantatge a Itàlia.

Segons el representant de l’ONG a Madrid, Jesús Lizcano, aquestes dades “no són estranyes” atesa “l’alarma social” que hi ha a l’Estat per la corrupció, però no creu que sigui resultat de nous casos. Ara bé, Lizcano matisa que “a Espanya la corrupció no és sistèmica, sinó política” perquè, segons ell, implica fonamentalment polítics i no el conjunt de funcionaris i actors que conformen l’Estat, com per exemple forces policials i jutges.

“Poc interès”

Transparency International considera que “legalment s’està avançant” per combatre les corrupteles gràcies a la nova llei de finançament de partits, la llei de transparència i l’enduriment del Codi Penal. Però el representant espanyol de l’ONG creu que hi ha “poc interès” per agilitzar el projecte integral contra la corrupció a les Corts espanyoles. “Els diputats i el govern no posen tota la carn a la graella”, assegura Lizcano, que advoca per un pacte d’estat transversal per lluitar contra aquesta xacra.

Polònia i Hongria, en el punt de mira

Transparency International alerta sobre el risc d’una violació de l’estat de dret per part dels governs de Varsòvia i Budapest. I en concret veu preocupant la caiguda de 10 punts d’Hongria en l’índex sobre corrupció que associa el control més gran del primer ministre, Viktor Orbán, sobre les institucions i la repressió de la societat civil. El director d’aquesta ONG a Brussel·les, Carl Dolan, assenyala que té una puntuació pitjor que Montenegro, un país que encara fa poc la Comissió Europea considerava massa corrupte per entrar a la Unió Europea. “Hi ha una captura de l’estat per part d’un partit polític”, afirma Dolan.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.