Societat

entitats socials

treball

Formació i Treball aconsegueix augmentar un 17% la inserció

La fundació arriba als 25 anys havent atès més de 26.000 persones

El 2017 va acompanyar 800 treballadors al mercat laboral ordinari

En un any recicla i dona un nou ús a gairebé 8.000 tones de roba

Un total de 881 persones es van inserir en el món laboral (un 17% més que el 2016), 909 van participar en processos de formació, 4.367 van ser ateses en diversos projectes i es va crear Amiga, la primera empresa de treball temporal (ETT) de l’Estat especialitzada a contractar persones en situació de vulnerabilitat. Són algunes de les dades del balanç del 2017 de la Fundació Formació i Treball , que ha fet 25 anys. Va néixer el 1992 a través de Càritas Diocesana de Barcelona i des de llavors ha atès més de 26.000 persones, sobretot en programes pensats per a l’ocupació: evitar estigmes i apostar per la innovació per formar persones derivades d’altres entitats socials amb tot l’acompanyament que es consideri necessari perquè aconsegueixin llocs de treball en empreses ordinàries. La particularitat, a més, és que són programes que alhora tenen un impacte positiu en la defensa del medi ambient.

Un clàssic seria, per exemple, el reciclatge i la reutilització de roba. Roba Amiga és el programa més antic de la fundació: es tracta de reutilitzar o reciclar la roba que es recull a través dels contenidors del carrer. Només l’any passat, la planta de Formació i Treball a Sant Esteve Sesrovires va tractar més de 8.000 tones de roba, el 95% de la qual es va vendre a les botigues de Roba Amiga o es va reciclar per a altres usos. Hi van treballar 130 persones i, a més, va servir per estalviar 208.200 tones d’emissions de CO2.

Aquest és un dels exemples que van plantejar ahir els responsables de la fundació a l’hora de fer balanç dels 25 anys de trajectòria. I és que el cas de la roba és especialment significatiu, perquè va ser el seu origen: el 1986, quatre dones que acudien a Càritas perquè estaven vivint situacions complicades i una educadora van decidir destinar el seu temps a seleccionar la roba que per tradició recollien les parròquies. De l’empenta d’aquelles cinc dones, s’ha passat a una planta de reciclatge de 6.000 m².

Doble impacte

El director general de Formació i Treball, Albert Alberich, va destacar ahir la tasca dels projectes de doble impacte: “Cobrir necessitats socials i mediambientals i alhora crear llocs de treball per a persones en situació d’exclusió.” Els programes són un trampolí cap a l’empresa ordinària. “Les empreses formen persones per quedar-se-les; nosaltres som una transició i volem que surtin”, va indicar. Al cap i a la fi, es tracta d’un treball en xarxa perquè tot funcioni en el qual són clau unes 400 empreses externes de les comarques barcelonines i tarragonines. Entre els ponts que s’utilitzen per a la inserció, hi ha el programa Incorpora, de l’Obra Social La Caixa, i el Làbora, de l’Ajuntament de Barcelona.

Així es va aconseguir feina per a més de 800 persones. Alberich va detallar que es van fer 1.244 contractes, tot i que només la meitat dels quals eren de més de dos mesos. A més, de les 332 persones contractades per la mateixa fundació, el 73% van fer el salt al mercat ordinari.

Càlcul del valor social

L’Institut de Formació per a la Inserció Laboral, l’ETT social Amiga i les entitats d’inserció Formació i Treball, Roba Amiga i Recibaix formen part del grup. Els ingressos de l’any passat es van situar en els 13,4 milions d’euros, tot i que el valor social generat es calcula que va estar per sobre dels 20 milions (persones que cotitzen a la Seguretat Social i deixen de dependre dels serveis socials, entre d’altres).

“L’eix d’actuació és la millora de les capacitats laborals i ens hem d’anar adequant a les necessitats del mercat”, va exposar la directora d’Inserció, Marina Arnau. En el cas de la roba, s’ha creat una xarxa de deu botigues amb el nom de Roba Amiga, i en el cas del menjar, un dels grans èxits és D’ins, l’escola d’hostaleria i restaurant obert al públic des del 2013 a Sant Adrià de Besòs. També gestiona la cafeteria del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ofereix un serveix de càtering.

Els mobles, la neteja domèstica i forestal, la gestió de residus i la rehabilitació i el manteniment d’espais són altres línies de negoci de les tretze que desenvolupa Formació i Treball. Arnau subratlla que també es fan formacions a mida per a empreses: una de les últimes ha estat preparar treballadors per netejar i filetejar peix per a una cadena de supermercats.

LES FRASES

L’ETT social Amiga fa menys d’un any que dona oportunitats per entrar al mercat laboral ordinari
Albert Alberich
director general de la fundació formació i treball
Fem xarxa per continuar treballant i alhora per fer una societat més cohesionada
Àngel Cànovas
president de la fundació formació i treball
La gent que formem genera riquesa. L’any passat es calcula que es va generar un impacte social de 20 milions
Manuel Ribas
president honorífic i fundador de la fundació formació i treball
Hem lliurat 61.000 bosses de menjar i 55.000 menús amb el reaprofitament alimentari
Marina Arnau
directora d’inserció de la fundació formació i treball
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.