Política

Regne Unit

Polèmica en el sector de l’ajuda humanitària

Cooperació en crisi

Dimiteix la directora adjunta de l’ONG britànica Oxfam per l’escàndol sexual d’Haití, en què es van pagar orgies amb fons de l’organització

El govern de May retirarà les subvencions si no s’implanten mesures per impedir abusos

El prestigi del sector de la cooperació internacional és qüestionat al Regne Unit. El descrèdit no només afecta Oxfam, una de les organitzacions benèfiques més grans, sinó tot el sector. El regulador de la cooperació va revelar ahir que havien rebut més de mil denúncies d’abusos sexuals en ONG l’any passat i que es tracta d’una pràctica molt estesa.

L’escàndol va esclatar divendres quan el diari The Times va publicar una investigació –basada en un informe intern d’Oxfam i en diverses filtracions– que posava al descobert que alguns cooperants i directius de l’ONG van pagar prostitutes amb diners de l’organització durant les tasques d’ajut humanitari pel terratrèmol que va assolar l’illa el 2010, que va deixar 220.000 morts i més de 300.000 ferits. Entre aquests directius, hi havia el cap de l’ONG a Haití, Roland van Hauwermeiren.

Segons el diari, enmig de la devastació, s’organitzaven “orgies dignes de Calígula” en què podrien haver participat menors. Denunciava també explotació sexual, descàrrega de pornografia i intimidació a càrrec d’un personal protegit per una mena de cultura de la impunitat. El rotatiu londinenc assegura que Oxfam, que rep més de 300 milions anuals en donacions, havia permès que tres dels seus alts càrrecs, incloent-hi Van Hauwermeiren, dimitissin sense cap mena d’acció disciplinària, i va acomiadar els altres quatre implicats en l’escàndol. El govern britànic acusa l’organització d’encobriment i la critica per no haver obert cap investigació al seu moment. També el regulador britànic de la cooperació assenyala que Oxfam va amagar-los informació i admet que no sabia res del que va publicar The Times. Aquesta mateixa autoritat revela que va rebre més de mil denúncies d’abusos d’alguna mena en ONG el 2017. L’escàndol, però, és més ampli. La ministra britànica de Cooperació Internacional, Penny Mordaunt, es va reunir ahir amb directius d’Oxfam per demanar-los explicacions, però no van transcendir detalls de la conversa. El govern amenaça de retirar la subvenció anual de 38 milions d’euros a Oxfam si no li dona garanties que estan establint mecanismes de control perquè no es repeteixin els abusos. També la Unió Europea ha anunciat que retirarà la subvenció d’1,7 milions que entrega cada any a aquesta ONG si es proven les acusacions. Oxfam va admetre els errors i ahir mateix va dimitir la seva directora adjunta, Penny Lawrence, assumint la “plena responsabilitat” de l’escàndol tot i no haver-ne tingut cap coneixement. La renúncia és una mostra que Oxfam està canviant la manera de fer. El govern l’acusa d’encobriment, com quan, per exemple, no va informar la següent ONG per a la qual va treballar Van Hauwermeiren dels seus antecedents. Oxfam intenta impedir que se li retirin les subvencions, però el govern ja ha estès l’amenaça a tot el sector. No donarà més diners a les ONG que no garanteixin que no es produiran conductes inapropiades. L’escàndol es produeix enmig de la croada del diari sensacionalista Daily Express per posar fi a les subvencions en ajut internacional. La campanya, que ja ha recollit més de 100.000 firmes, està liderada pel conservador Jacob Rees-Mogg, que sona com a successor de May.

1.000
denúncies
d’abusos d’alguna mena en l’àmbit de la cooperació va rebre l’any passat l’entitat reguladora d’aquest sector.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.