POLÍTICA
Òmnium demana sacrificis
Insta JxCat, ERC i la CUP a ser generosos per fer possible la investidura i governar
Vol un rumb compatible amb Catalunya en Comú per “sumar adhesions al projecte republicà”
Reclama que exposin amb transparència les seves estratègies
Òmnium diu que el candidat el tria la majoria, i avui és Puigdemont
Òmnium Cultural no vol cap altre escenari que no sigui investir president “tan aviat com sigui possible”, formar govern i recuperar una Generalitat que està intervinguda per l’Estat amb el 155. I adverteix que la intervenció de l’Estat està “tocant el moll de l’os” de les competències de la Generalitat i posa en risc la llengua, l’educació i la cohesió social.
Per posar fi a aquesta situació, Òmnium demana implícitament que Junts per Catalunya, ERC i la CUP facin sacrificis si cal i exhibeixin la “màxima unitat i generositat” perquè Catalunya en Comú també formi part dels consensos de la nova legislatura. L’independentisme va revalidar la majoria el 21-D, però Òmnium recorda que les eleccions també han enfortit l’amenaça per als “grans consensos” de país que suposa el creixement de “formacions amb un discurs populista”, amb referència a Ciutadans.
Acompanyat per tots els membres de la junta nacional i els presidents territorials de l’entitat, Marcel Mauri, el vicepresident d’Òmnium, va llegir ahir a l’escola Súnion de Barcelona una declaració molt mesurada que s’ha d’interpretar tant pels termes que utilitza com pel fet que no cita noms ni sigles. Totes les demandes les fa als partits “sobiranistes” i no pas “independentistes”. Inclou, per tant, Catalunya en Comú en el consens que exigeix per a la propera legislatura. I, a diferència dels discursos de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), no apareix enlloc el nom de Carles Puigdemont.
Després de la lectura de la declaració, quan li van preguntar si Puigdemont ha de ser el candidat a president, Mauri va recordar que és el nom proposat per la majoria parlamentària i pel president del Parlament, Roger Torrent, i que són ells els que ho han de decidir. Una posició diferent de l’ANC, que reivindica que no hi pot haver cap altre president que no sigui Puigdemont i que divendres fins i tot rebutjava la presidència “simbòlica” a Brussel·les proposada des de la presó pel líder d’ERC, Oriol Junqueras.
Parlar clar als ciutadans
En la seva declaració, Òmnium demana “autocrítica i sinceritat” a totes les forces per tal que “parlin clar a la ciutadania” de les estratègies “que cadascú creu que cal seguir a partir d’ara”. Ho demana perquè recorda que la diferència de posicions entre JxCat, ERC i la CUP s’ha fet evident durant la negociació de la investidura i ha provocat “episodis desconcertants” com ara l’ajornament del ple d’investidura. Els ciutadans són prou madurs –conclou– per entendre que, davant d’un context polític complex i marcat per la repressió judicial, “les respostes polítiques també han de ser complexes”, i que “no hi ha solucions fàcils ni ràpides”.
L’entitat considera que el camí per fer possible la República serà “llarg”, però, si la ciutadania ho vol, “irreversible”. És amb aquesta perspectiva que demana implícitament a JxCat, ERC i la CUP defugir posicions maximalistes per tal de “fixar uns objectius mínims de país que siguin compartits àmpliament i que permetin sumar més persones al projecte republicà” per avançar en el camí per fer-lo possible en el futur.
No s’ha superat el 50%
Òmnium Cultural defensa que Catalunya s’ha convertit “des de l’1 d’octubre” en un subjecte polític internacional i que les formacions favorables a la República han tornat a guanyar per majoria absoluta, però no han aconseguit superar el llindar del 50% dels vots. L’entitat considera que l’1 d’octubre i les eleccions del 21-D culminen un període de més de set anys “d’estratègia unitària del sobiranisme a favor del dret a decidir”. Un cop més, doncs, es reivindicava que Catalunya en Comú ha de continuar formant part del projecte consensuat entre les tres formacions independentistes per a la propera legislatura.
El primer que demana a les quatre forces sobiranistes és fer possible com més aviat millor la investidura, la formació de govern i la restitució de les institucions, i enlloc es fa referència a la possibilitat de recórrer a unes noves eleccions com ha reivindicat algun cop Junts per Catalunya com una manera de desbloquejar les diferències amb ERC sobre la investidura i el que és gairebé un empat de força parlamentària entre les dues formacions fruit dels resultats del 21-D. Ahir mateix, la consellera exiliada de Junts per Catalunya, Clara Ponsatí, reafirmava que prefereix afrontar unes noves eleccions abans que formar un govern “tutelat en una comunitat autònoma sota vigilància”.
Puigdemont confia a superar les dificultats
El president destituït pel govern espanyol i exiliat a Brussel·les, Carles Puigdemont, va prometre ahir que no defallirà davant de les dificultats que admet que existeixen, i va recordar: “N’hi ha hagut en el passat i les hem superat junts.” Ho va afirmar en una intervenció per vídeo amb què es va dirigir als participants en l’encesa d’un gran llaç fet amb espelmes a la plaça Mercadal de Reus. “Esperem estar a l’altura de la vostra dignitat”, deia als assistents a l’acte, organitzat per la territorial reusenca de l’ANC en col·laboració amb Òmnium, el CDR de Reus, Avis i Àvies per la Llibertat i la colla castellera Xiquets de Reus. Puigdemont va reiterar el compromís de no defallir “per més dificultats, per més repressió i per més injustícia que hi hagi, amb gent a la presó, gent a l’exili, gent amenaçada, gent que se sent perseguida i gent que no se sent lliure d’expressar les seves idees”. El candidat a la investidura de la majoria parlamentària independentista va agrair l’acte de solidaritat amb els presos i exiliats i va refermar el compromís de construir “un país millor, nou, per a tothom, sense exclusions, per als 7,5 milions de catalans”, per mitjà de “la paraula, la pau i la convivència, i escoltant la gent”.