Els terminis
Resolent i dictaminant a cegues
Els lletrats del Parlament determinaran si l’ajornament manté viu el termini d’investidura esgotat avui
Tot i haver impedit ‘de facto’ la investidura, el TC haurà de resoldre les al·legacions de la cambra contra el recurs de Rajoy
L’ajornament, no pas suspensió, del ple d’investidura decidit ahir pel president del Parlament, Roger Torrent, posa la cambra en una situació desconeguda perquè es produeix la vigília que s’esgoti el termini reglat i perquè evita una votació que, si es produís, posaria en marxa automàticament el compte enrere cap a noves eleccions. Però, a més, l’ajornament és una resposta de Torrent a una resolució sense precedents del Tribunal Constitucional per preventiva. Entre altres raons, Torrent justifica l’ajornament per tal que el TC resolgui les al·legacions que la cambra catalana presentarà contra el recurs de Rajoy a la investidura. Dissabte, quan el TC va dictar les mesures cautelars per impedir la investidura de Puigdemont a distància i sense permís del jutge, va donar deu dies al Parlament per presentar al·legacions. Deu dies que començaran a comptar el dia que la cambra rebi la notificació de la resolució del TC de dissabte. Serà aleshores que el TC haurà de resoldre si admet a tràmit el recurs de Rajoy contra la investidura.
Però ahir s’obria una nova incògnita sobre la qual hauran de dictaminar els lletrats del Parlament. L’ajornament es produeix la vigília d’esgotar els deu dies que el reglament fixa per a la investidura de president des del ple de constitució del Parlament. L’ajornament s’interpretava ahir com una congelació de terminis però els lletrats, que preveuen tenir a punt l’informe dimarts vinent, poden considerar esgotats nou dels deu dies del termini hàbil o establir un nou termini. O determinar fallida la investidura i donar per iniciat el compte enrere de dos mesos cap a eleccions.