Política

Polònia

Polèmica diplomàtica

Sota l’ombra de l’Holocaust

Polònia prohibeix referir-se als camps d’extermini nazis construïts al seu territori com a camps de la mort “polonesos”

Israel carrega contra la iniciativa i acusa el govern de Varsòvia de voler “negar la Història”

Els israelianscreuen que el país europeu intenta “redimir el seu paper” en el genocidi dels jueus

Vuitanta anys després, el record de la Segona Guerra Mundial provoca encara enfrontaments diplomàtics. L’últim l’ha protagonitzat, aquest cap de setmana, Israel, que acusa Polònia de voler “canviar la història” després que el Parlament d’aquest país aprovés una llei que castiga l’ús de l’expressió “camps de la mort polonesos” per referir-se als camps d’extermini construïts pels alemanys durant l’ocupació nazi.

La llei, que preveu una pena de fins a tres anys de presó per als polonesos o estrangers que adoptin aquesta expressió, ha de ser votada ara al Senat i firmada pel president del país. Però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha intentat frenar-ne la ratificació donant instruccions a l’ambaixadora a Varsòvia perquè traslladi al cap del govern polonès la “ferma oposició” d’Israel al redactat de la llei. Pel govern ultranacionalista que mana a Varsòvia, la utilització de l’expressió “camps de la mort polonesos” fa la falsa impressió que Polònia és responsable de l’holocaust. “Polítics i mitjans israelians ens ataquen per aquesta llei [...] Amb això, el que estan dient és que els polonesos són coresponsables de l’Holocaust”, va dir el viceministre de Justícia polonès, Patryk Jaki, a Twitter. “Això demostra com de necessària és aquesta llei”, hi va afegir. Pels dirigents israelians, en canvi, el text suposa un intent de negar la participació de Polònia en l’extermini nazi dels jueus durant la Segona Guerra Mundial. “Aquesta llei no té fonament. No es pot canviar la història ni es pot negar l’Holocaust”, es va queixar Netanyahu, mentre un responsable d’Afers Estrangers assegurava que la intenció de Varsòvia és “redimir els polonesos del seu paper durant i després de l’Holocaust”. També l’oposició israeliana d’esquerra i de centre va denunciar la llei, mentre que el memorial de l’Holocaust a Jerusalem, Yad Vashem, s’afegia a la crítica, però de forma més ponderada. Si bé els responsables de la institució asseguren que la polèmica llei amenaça de desdibuixar la “veritat històrica sobre l’ajuda que els alemanys van rebre de la població polonesa durant l’Holocaust”, reconeixen també que el terme “camps de la mort polonesos” constitueix “una interpretació errònia de la història”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.