Estats Units
“Els EUA, primer. Però no sols”
Trump va argumentar en el fòrum de Davos que no és tan aïllacionista com el món creu
Va deixar clar que imposarà les seves regles
Es va comprometre a resoldre la qüestió dels ‘dreamers’
“Els Estats Units, primer.” Però no “en solitari”. Aquest va ser el missatge que el president Donald Trump va traslladar ahir a l’elit política i econòmica, a la qual va vendre els seus èxits econòmics, va demanar inversions i va brindar suport, però a la qual també va deixar clar que es farà sota les seves regles.
En el seu esperat discurs de tancament de la 48a edició del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Trump va exhibir a voltes l’home de negocis que porta a dins –“ara és el moment perfecte perquè vostès portin les seves empreses, els seus llocs de treball i les seves inversions als Estats Units”, assegurava als empresaris– i a voltes el polític.
Conscient que tenia al davant un públic que ha criticat el seu proteccionisme i el seu aïllacionisme, i al qual ell, alhora, ha atacat titllant-lo d’elitista, el president va desplegar un missatge doble a Davos: va defensar els interessos dels nord-americans, però va reafirmar “l’amistat i la cooperació dels Estats Units per crear un món millor”.
En l’aspecte econòmic, Trump, el primer president dels EUA que ha parlat a Davos després de Bill Clinton el 2000, va desvelar el bon estat de l’economia nord-americana, els rècords que baten les borses i els nivells de desocupació “històricament baixos” que ell s’atribueix després d’un any a la Casa Blanca.
“El món és testimoni del ressorgiment d’uns Estats Units forts i pròspers, i soc aquí per transmetre un simple missatge: no hi ha hagut mai un moment millor per contractar, construir, invertir i créixer” en aquest país, va afirmar. “Els Estats Units estan oberts als negocis i tornen a ser competitius”, va assegurar el mandatari, que va posar com a exemple la seva rebaixa fiscal, “la més gran de la història” del país, que alleuja la classe mitjana, les petites empreses i les companyies grans, després de retallar, entre d’altres, l’impost de societats del 35% al 21%.
Trump, que també va destacar els seus esforços de desregulació, no es va desviar en els quinze minuts de discurs de la seva màxima: “Els Estats Units, primer.” Però, per tal de tranquil·litzar i per subratllar que no és tan aïllacionista com el món creu, va matisar que això no vol dir uns “Estats Units en solitari”, ni en l’aspecte econòmic –perquè quan el seu país creix també creixen els altres, va reiterar– ni en el polític.
Així mateix, va assegurar que, en totes les cimeres internacionals, la seva administració no només hi ha estat present, sinó que ha impulsat el missatge que “tothom és més fort quan les nacions lliures i sobiranes cooperen amb vista a objectius comuns i quan cooperen en somnis compartits”. Però de seguida va tornar a l’advertència i al proteccionisme. Va destacar que no permetrà que els altres prosperin incomplint les regles del comerç.
“Treballem en la reforma del sistema comercial internacional” per “restaurar-ne la integritat”, va afirmar, perquè no es pot “tenir un comerç lliure i obert si alguns països exploten el sistema a costa dels altres”, va assenyalar, sense esmentar cap estat en concret.
Els ‘dreamers’, bona gent
D’altra banda, Trump va dir que els immigrants coneguts com a dreamers són “bona gent” i que “haurien de poder-se quedar al país”. Els dreamers són menors que van ingressar als EUA acompanyant els seus pares indocumentats, i el programa conegut com a DACA (sigla en anglès d’Acció Diferida per als Arribats durant la Infància), que afecta unes 690.000 persones, els protegeix provisionalment de ser deportats. “Resoldrem el problema del pla DACA”, va afirmar Trump en una entrevista a Davos difosa ahir per la cadena CNBC.
Aquestes declaracions es van divulgar l’endemà que es fes públic que Trump havia proposat al Congrés una reforma que permetés a 1,8 milions d’indocumentats accedir a la ciutadania a canvi de finançament especial per reforçar la frontera sud amb Mèxic.
Entre aquests 1,8 milions de persones que se’n podrien veure beneficiades, hi ha els 690.000 joves acollits al programa DACA, la vigència del qual expira el març que ve, segons va ordenar Trump.
Territori recuperat
També es va referir al Pròxim Orient. “Em complau informar-los que la coalició creada per derrotar Estat Islàmic ha capturat gairebé el 100% del territori que una vegada va estar en poder d’aquests assassins a l’Iraq i Síria”, va assegurar el president nord-americà. I va demanar als països aliats que bloquegin les aspiracions nuclears de l’Iran.
Una “guerra de divises” que el món no necessita
El membre del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) Benoit Coeuré va alertar ahir a Davos d’una possible “guerra de divises, l’última cosa que el món necessita”, amb referència a la forta caiguda del dòlar provocada per un comentari del secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, que va assegurar dimecres en el mateix fòrum de Davos que “un dòlar feble és bo per al comerç, i a llarg termini la fortalesa de la divisa és un senyal de fortalesa de l’economia”.
El president del BCE, Mario Draghi, va criticar amb duresa aquestes paraules assenyalant que no es fa servir el tipus de canvi per tenir avantatges comercials, i que “alguns moviments del tipus de canvi de l’euro es justifiquen per la fortalesa de l’economia, però la qüestió és si altres moviments són causats per simples comentaris”.
Per la seva banda, la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va afirmar que l’economia mundial viu un moment “dolç”, sobretot per les mesures dels grans bancs centrals. Però va advertir que encara hi ha desigualtats que no es redueixen i que afecten especialment els joves.