Salut

Estat francès

Setge judicial a Lactalis

La policia judicial francesa inspecciona la seu social i quatre fàbriques a l’oest de França del número u mundial del sector làctic

Trenta-set nadons a França i un altre a l’Estat espanyol s’han vist contagiats amb salmonel·la després d’haver consumit llet en pols contaminada de la multinacional

“La negligència ha estat sistèmica i no només d’un sector”, ha dit Michel-Édouard Leclerc

La pressió de la justícia francesa s’accentua envers Lactalis, el número u mundial del sector làctic que es troba a l’epicentre d’un nou escàndol sanitari per la distribució de milers d’envasos de llet en pols contaminada amb salmonel·la. La policia judicial va inspeccionar ahir la seu social d’aquesta multinacional a Laval (oest de França) i quatre fàbriques del grup, incloent-hi la planta de Craon, d’on provenen els productes contaminats. Diversos magistrats i una setantena de policies van participar en aquesta operació, que forma part de la investigació preliminar iniciada el 22 de desembre passat per “engany agreujat pel perill per a la salut” i “l’incompliment en la retirada d’un producte”.

Els agents de la direcció general de la Competència i del Consum també van intervenir en les inspeccions amb l’objectiu de determinar l’origen de la salmonel·la, un bacteri sovint benigne però que pot comportar greus gastroenteritis, sobretot entre els nens petits i les persones ancianes. Fins a 37 nadons s’han vist afectats a França pel consum dels productes contaminats de Lactalis. Divuit d’ells van ser hospitalitzats, però ja han estat donats d’alta tots. Segons va informar l’Institut Pasteur divendres passat, un altre nadó n’ha resultat afectat a l’Estat espanyol. Les sospites també planen sobre un altre cas a Grècia.

“Lactalis es posa a disposició de la justícia i aportarà tots els elements necessaris perquè la investigació tiri endavant en bones condicions”, va assegurar ahir el portaveu de la companyia, Michel Nalet. Famosos per la seva opacitat –aquesta companyia propietat de la família Besnier no publica els seus resultats anuals, tot i disposar d’una facturació superior a les de Nestlé o Danone–, als dirigents del grup làctic se’ls acusa d’haver actuat amb negligència i un excés de secretisme en aquest escàndol sanitari. Un centenar de pares de nadons han presentat denúncies a França contra la multinacional.

Segons el setmanari d’investigació Le Canard Enchaîné, els responsables de Lactalis van detectar la presència de la salmonel·la a la planta de Craon l’agost passat, però aquesta informació no es va fer pública fins al 2 de desembre. Aleshores, el Ministeri d’Economia francès va informar que nens menors de sis mesos s’havien encomanat de salmonel·la després d’haver consumit productes del gegant làctic. Contra la repercussió creixent de l’escàndol sanitari, les autoritats franceses van ordenar el 10 de desembre la retirada dels supermercats, farmàcies i hospitals de totes les caixes de llet en pols fabricades a partir del febrer del 2017 a la planta de Craon, que va deixar de funcionar de manera provisional.

No obstant això, aquestes mesures van resultar insuficients. Dimecres de la setmana passada es van tornar a disparar les alarmes a França, quan les cadenes de supermercats Carrefour, Leclerc, Système U, Casino i Auchan van reconèixer haver venut fins a principis de gener productes de Lactalis presumptament prohibits. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, va prometre l’endemà sancions econòmiques i va qualificar el gegant làctic de ser “una empresa negligent”.

“No hi ha hagut infraccions per part nostra”, es va defensar diumenge passat el president de Lactalis, el discret Emmanuel Besnier, que forma part del rànquing de les vint fortunes de França, en una entrevista al Journal du Dimanche, l’única que ha concedit des que es va revelar l’escàndol. També va confirmar, segons li havia exigit el govern francès, la retirada de la circulació de tots els productes fabricats a la planta de Craon. És a dir, uns dotze milions d’envasos de llet en pols, distribuïts en 66 països, dotze dels quals de la Unió Europea.

Amb aquest anunci, Besnier espera cloure un escàndol sanitari que sembla que tot just acaba de començar. Segons va denunciar dijous passat el president i director general dels supermercats Leclerc, Michel-Édouard Leclerc, “la negligència ha estat sistèmica i no només d’un sector”, assenyalant així la responsabilitat que hi tenen els controls sanitaris de l’Estat francès. Amb el cas de Lactalis, França es veu involucrada en un nou escàndol alimentari, després dels ous contaminats amb fipronil o la lasanya fabricada amb carn de cavall.

Predisposició
El portaveu de Lactalis, Michel Nalet, ha assegurat que la multinacional es posa a la disposició de la justícia i aportarà tots els elements necessaris perquè la investigació tiri endavant en bones condicions.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.