solidaritat
refugiats
Proactiva forma refugiats perquè facin de socorristes
L’empresa de Badalona organitza el primer curs adreçat a persones sol·licitants d’asil i les incorporarà a la plantilla
Està finançat per la secretaria d’Igualtat i Migracions de la Generalitat
Una quinzena de persones sense papers han començat la formació per convertir-se en socorristes. L’empresa de Badalona Proactiva Serveis Aquàtics és l’organitzadora del curs subvencionat per la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, que vol donar una oportunitat laboral a un col·lectiu amb dificultats per a la inserció social amb una professió en què costa trobar professionals. Oriol Canals, director tècnic de Proactiva Serveis Aquàtics, assegura que amb el curs es vol “facilitar la integració laboral del col·lectiu de les persones refugiades, els sol·licitants d’asil i també els que han arribat fins aquí fruit del reagrupament familiar”.
Els responsables de Proactiva van ser els impulsors d’Open Arms, l’ONG que es dedica al rescat de refugiats primer a l’Egeu i des de fa més d’un any també a la Mediterrània central. “Ens preocupava què passava amb les persones refugiades un cop les havíem rescatat del mar”, explica Canals, que hi afegeix que la idea de fer el curs se’ls va acudir a principi d’any, i va sorgir l’oportunitat d’organitzar-lo fruit del treball conjunt entre l’empresa, l’ONG i la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.
Es tracta d’un curs de 420 hores dividides en cinc mòduls amb pràctiques incloses per aconseguir un certificat de professionalitat. Els que passin els exàmens corresponents, l’empresa Proactiva es compromet a integrar-los a la seva plantilla de cara a la temporada vinent. Una quinzena de persones, majoritàriament nois, van començar al novembre la seva formació a la piscina de Llefià, a Badalona. Procedeixen de l’Iran, el Brasil, Hondures, l’Equador, Gàmbia, Colòmbia, Ucraïna i Rússia.
Canals manté que una de les necessitats de l’empresa és trobar persones amb la formació i la titulació necessàries que vulguin treballar de socorristes: “Abans de la crisi fins i tot les havíem de contractar en països d’origen com ara l’Argentina i l’Uruguai.” Proactiva s’encarrega dels serveis de vigilància de nombroses platges catalanes, com ara les de Barcelona i Badalona, i també de la resta de l’Estat, on tenen presència a la costa mediterrània i a les illes Canàries. Cada estiu, donen feina a més de sis-centes persones.
L’objectiu és oferir més cursos. Òscar Camps, fundador d’Open Arms, explica que tenen en ment altres col·lectius: “Ens agradaria fer un curs adreçat a manters.” Camps manté que l’oportunitat laboral és la manera de “tancar el cercle”que s’enceta amb el rescat dels refugiats, com és el cas d’un jove iranià que ha començat la formació com a socorrista dos anys després que l’ONG badalonina el rescatés del mar a la costa de Lesbos.
LA FRASE
Pròxima missió: Bangladesh
Open Arms manté el seu treball de rescat a la Mediterrània i té previst encetar aviat un nou projecte per mirar de salvar vides, aquest cop a Bangladesh. Òscar Camps, fundador d’Open Arms, avança que l’objectiu és obrir un hospital pediàtric en aquest país asiàtic per ajudar els refugiats de la minoria musulmana rohingya que arriben en molt males condicions des de la veïna Malàisia. “La majoria dels refugiats que hi arriben són dones i nens, molts d’ells són menors que viatgen sols”, explica Camps, que a hores d’ara està acabant de concretar el suports necessaris per tirar endavant aquest nou projecte. L’ONG va iniciar la seva feina de rescat i salvament el setembre del 2015 a l’illa de Lesbos, a Grècia. Des del mar Egeu va fer el salt al Mediterrani central l’estiu del 2016, i en tots dos emplaçament ha rescatat milers de refugiats que intenten arribar a Europa per trobar un futur millor.