Política

Regne Unit

La sortida de la UE

Del bordeus al blau marí tradicional

L’anunci sobre el canvi de color del passaport britànic inflama la retòrica patriotera a Twitter

Els partidaris del ‘Brexit’ aplaudeixen la mesura i hi veuen una restitució de la sobirania i de la identitat nacional

L’anunci del canvi de color dels passaports britànics –del bordeus comunitari al tradicional blau marí– ha creat l’última polèmica absurda al Regne Unit i ha propiciat tota mena de comentaris inflamats a Twitter, com ara els de la primera ministra conservadora, Theresa May, i la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon.

“El passaport britànic és una marca de la nostra independència i de la nostra sobirania, símbol d’una ciutadania orgullosa de la seva gran nació. És per això que hem decidit tornar a l’emblemàtic passaport blau després de la nostra sortida de la Unió Europea el 2019”, va piular May, divendres, al seu compte de Twitter. “Deixar la UE ens dona una oportunitat única de restaurar la nostra identitat nacional”, va celebrar també Brandon Lewis, secretari d’estat d’Immigració, prometent que el nou passaport serà “un dels documents més segurs del món, amb una sèrie de noves mesures per protegir-lo de les falsificacions”.

Des d’Edimburg, Sturgeon va contestar aquestes efusions d’orgull patriòtic. “El moviment obert, inclusiu, cívic i internacionalista a favor de la independència d’Escòcia en què m’honro de participar s’oposa radicalment a aquesta obsessió retrògrada a favor d’un passaport blau”, va replicar.

Els nous documents d’identitat es començaran a expedir a partir d’octubre del 2019 quan expiri el contracte amb l’actual fabricant. En l’interval –entre la data del Brexit, el 29 de març del 2019, i octubre–, se seguiran utilitzant les tapes de color bordeus, però sense la inscripció Unió Europea.

El color blau va ser utilitzat per primer cop el 1921 als passaports britànics, abans que el país ingressés a la UE i comencés a emetre, el 1988, el document actual. El tabloide conservador The Sun, fervent partidari del Brexit i que havia fet campanya per recuperar el blau, va lloar el canvi i el va presentar com “una victòria sensacional”. “Un bonic regal de Nadal per a aquells als qui la identitat nacional els importa. El restabliment del nostre propi passaport britànic és un poderós símbol del retorn del Regne Unit”, es va felicitar el diputat tory Andrew Rosindell.

Enmig de tot aquest fervor, la UE ha recordat que les característiques comunes del document –el color bordeus, el format o l’ús de la inscripció Unió Europea en la llengua oficial de cada estat membre– no són d’obligat compliment. “No hi ha cap llei de la UE que dicti el color del passaport. El Regne Unit podria tenir el color que volgués i continuar formant part de la UE”, va dir, ahir, el representat del Parlament Europeu en el Brexit, Guy Verhofstadt, l’últim a intervenir en l’allau de comentaris que ha suscitat un canvi de color.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.