Política

Indignació a França per un dispendi del primer ministre

Philippe va rebutjar un avió militar per tornar d’un viatge oficial amb la seva delegació, al·legant que no era “confortable” i que tenia pressa

En va llogar un altre de privat per 350.000 euros

El primer ministre francès, Édouard Philippe, es va haver de justificar ahir per haver noliejat un avió de luxe privat per 350.000 euros a càrrec de l’erari per fer un trajecte entre Tòquio i París en el marc d’un viatge oficial aquest mes, quan existia una alternativa amb un avió de l’exèrcit.

“Assumeixo plenament aquesta decisió”, va dir Philippe en una entrevista a l’emissora RTL quan li van preguntar per aquest vol, que li ha costat crítiques de dilapidació dels diners públics. L’oficina del primer ministre va llogar l’avió privat per poder tornar més aviat del seu viatge oficial a Nova Caledònia i evitar volar en un avió militar, considerat “poc confortable”. La nit del 5 al 6 de desembre, durant una escala tècnica a Tòquio amb un avió de l’exèrcit que el duia de tornada juntament amb diversos ministres i unes seixanta persones més, Philippe i gran part dels passatgers van embarcar en l’avió privat amb seients de primera classe. L’aparell va aterrar a París dues hores abans que ho fes l’avió militar, que va arribar gairebé buit.

L’argument del primer ministre és que el desplaçament a Nova Caledònia amb la seva delegació “va costar un 30% menys” que el que va fer a aquest territori d’ultramar francès del Pacífic el seu predecessor, el socialista Manuel Valls.

El primer ministre de Macron es va fer càrrec de “la sorpresa” que ha pogut causar la notícia del cost d’aquest vol, però va observar que “desplaçar un primer ministre és complicat i car” i, per il·lustrar-ho, va explicar que ahir al matí havia acudit a l’entrevista de RTL amb un seguici de quatre cotxes i una quinzena de persones, incloent-hi un metge que sempre l’acompanya.

També va explicar que, tornant de Nova Caledònia, tenia pressa per aterrar a París, ja que havia d’assistir a una reunió del Consell de Defensa i, a més, el president Macron tenia un viatge oficial a Algèria i ell havia de ser a França en absència del cap d’estat.

La polèmica arriba després que Macron s’hagués compromès amb una política d’exemplaritat i de les crítiques al mateix president per haver celebrat el seu 40è aniversari al Palau Reial, a principi de mes. L’oficina presidencial hi va posar fre assegurant que Macron i la seva dona havien pagat la festa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.