Putin anuncia a Síria un retorn parcial de les tropes
El cap del Kremlin, rebut per Al-Assad en una base aèria russa, lloa la missió “brillant” de les seves forces
Critica, juntament amb Erdogan, l’efecte desestabilitzador del gest de Trump a Jerusalem
En el marc d’una gira regional que el va dur a Egipte i Turquia, Vladímir Putin va fer ahir una visita sorpresa a Síria per anunciar-hi una reducció de les tropes russes allà desplegades, que han ajudat el president sirià, Baixar al-Assad, a guanyar la guerra contra els islamistes i els rebels. “En prop de dos anys, les forces armades russes, en col·laboració amb l’exèrcit sirià, han destruït gran part del terrorisme internacional. Per tant, he pres la decisió de fer tornar a Rússia una part significativa del contingent militar rus a Síria”, va anunciar Putin, que va parlar d’una missió acomplerta “de forma brillant”. Segons el cap del Kremlin, la base aèria de Hmeimim, des d’on va parlar, i la base naval de Tartus, al Mediterrani, continuaran operatives. Amb tot, Putin, a qui les enquestes auguren una còmoda victòria a les eleccions de l’any vinent i que va ser rebut a Hmeimim per Al-Assad, no va revelar quants soldats russos es quedaran a Síria. El cap de les forces russes a Síria, el general Serguei Surovikin, es va limitar a indicar que una vintena d’avions i dos helicòpters seran els primers de marxar, seguits d’unitats de la policia militar, desminadors i metges de l’hospital de campanya. Segons els seus càlculs, les tropes russes han eliminat més de 32.000 combatents enemics a Síria. L’anunci de Putin va ser acollit amb escepticisme pel Pentàgon –“no afecta les prioritats dels EUA a Síria”– i amb agraïment per Al-Assad: “El que han fet els militars russos, els sirians no ho oblidaran mai”, va proclamar el rais. Moscou ha enviat entre 4.000 i 5.000 militars a Síria durant els dos darrers anys. Oficialment, una quarantena d’ells han mort des de l’inici de la intervenció.
Després de Síria, el president rus es va traslladara al Caire, on va firmar un acord de col·laboració en l’àmbit nuclear civil amb el seu homòleg egipci, Abdelfatah al-Sisi.
Sintonia amb Ankara
D’allà va volar a Ankara per abordar amb el president Recep Tayyip Erdogan el conflicte de Síria i la qüestió de Jerusalem. Tots dos líders van expressar el seu rebuig frontal a la decisió de Trump de traslladar l’ambaixada dels EUA de Tel Aviv a Jerusalem, en un gest pel qual reconeix aquesta ciutat com a capital d’Israel. Segons Putin, aquest pas és desestabilitzador i pot causar el conflicte obert.
Quant a Síria, Ankara i Moscou donen suport a bàndols enfrontats –Rússia és aliada del règim de Damasc i Turquia ajuda grups rebels d’orientació islamista–, si bé tots dos lluiten contra Estat Islàmic. A més, els dos exèrcits col·laboren en alguns punts de Síria i Erdogan i Putin mantenen diàleg estret sobre el conflicte.