Política

May arriba ‘in extremis’ a un acord amb la UE

Garanteix als unionistes que no hi haurà frontera a Irlanda del Nord i es compromet a pagar la factura de sortida

Juncker recomana passar a la segona fase per avançar en el ‘Brexit’

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) van acordar ahir passar a la següent fase de les negociacions del Brexit per tractar el futur acord comercial. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va declarar que s’havia “progressat prou” i que recomanaria als líders europeus que es reuniran el 14 i el 15 de desembre a Brussel·les que comencin a negociar el període de transició de dos anys per continuar dins del mercat únic que ha demanat el Regne Unit. Però va advertir que “el més complicat encara no ha arribat”. “Arribar fins aquí ha significat donar i rebre per les dues parts, i crec que el document que hem presentat beneficia el conjunt del Regne Unit”, va declarar la primera ministra britànica, Theresa May, ahir des de Brussel·les.

El Regne Unit es compromet, segons l’acord, a no col·locar cap frontera física entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda. “En absència d’una solució acordada –diu el document de 15 pàgines–, el Regne Unit mantindrà un alineament total amb les normes del mercat intern i la unió duanera.” O sigui, que si no arriben a un acord comercial, el Regne Unit seguirà les mateixes normes que la UE. Es descarta, per tant, l’opció de sortir de les negociacions sense acord, com li demanaven els euroescèptics del seu partit.

Aquest punt també mostra la confiança que té el Regne Unit a poder continuar tenint accés al mercat únic. El seu objectiu es aconseguir un acord de lliure comerç que li permeti el màxim accés al mercat únic sense permetre la lliure circulació de persones, principal motiu pel qual els britànics van votar sortir de la UE.

L’acord va ser boicotejat dilluns pels unionistes nord-irlandesos del Partit Unionista Democràtic (DUP), socis de govern de May, que es van negar que hi hagués una regulació diferent entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit. May els ha garantit que “l’alineament regulador” al qual es referien seria a tot el Regne Unit, sense diferències. Continua oberta la qüestió sobre com aconseguiran mantenir la frontera oberta.

Dels tres punts bàsics per a la UE per passar a la segona fase de converses, el de la frontera nord-irlandesa era el més delicat. Quant a un altre punt sensible, el dels 3 milions d’europeus que resideixen al Regne Unit i el milió de britànics de la UE, segons el document Londres els garanteix els drets. També accepta que el Tribunal Europeu de Justícia continuïi monitorant els drets dels ciutadans europeus durant els vuit anys posteriors al Brexit. I es compromet a pagar entre 40.000 i 45.000 milions d’euros com a factura de sortida (encara no s’han fet oficials les xifres).

El DUP va dir que la clau d’acord va ser que May els garantís que Irlanda del Nord continuaria unida econòmicament i políticament al Regne Unit. El DUP volia treure del text l’expressió “alineament regulador”, però era una exigència del primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que ahir va dir que “aquest no és el final però sí el final del començament”. Keir Starmer, responsable del Brexit en la oposició laborista, va qualificar l’acord d’“encoratjador”, però va advertir May que no hi pot haver un altre any de “caos i confusió”. Per la seva part, la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va qualificar l’acord de “pas endavant” i va advertir el govern de May que les negociacions ara seran més dures i que és necessari que “tot el Regne Unit hi sigui involucrat, cosa que no ha passat fins ara”.

L’acord va ser molt ben rebut pel sector financer, que demanava a May un pacte urgent per a un acord de transició abans de Nadal per garantir una sortida suau de la UE que parés la implementació dels plans de contingència, que haurien provocat la pèrdua de 10.000 llocs de treball a la City a partir del març del 2019. La lliura va pujar ahir amb relació a l’euro. L’acord per al període de transició és més a prop ara.

LA FRASE

Crec que el document que hem presentat beneficia el conjunt del Regne Unit
Theresa May
primera ministra britànica

Les claus d’un pacte de mínims

En una jornada frenètica, la primera ministra britànica, Theresa May, va tancar dijous a última hora de la nit, després de quatre dies d’intenses negociacions, un acord de mínims que satisfeia els unionistes i republicans nord-irlandesos, la Unió Europea i el govern irlandès. L’acord suposa un baló d’oxigen per a la qüestionada primera ministra, després de sis mesos de males notícies. Els tres principals punts d’aquest pacte de mínims al qual ha arribat amb la UE són:

Irlanda del Nord

Garanteix que no hi haurà una frontera física entre les dues Irlandes i que seguirà la regulació europea si no hi ha acord final.

Ciutadans

Garanteix els drets dels europeus al seu territori i accepta que el Tribunal Europeu de Justícia continuï monitoriant els seus drets durant vuit anys.

Factura

Entregarà a la Unió Eurpea entre 40.000 i 45.000 milions d’euros.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.