Societat

Societat

Front comú d’entitats i ajuntaments contra la pobresa energètica

L’APE avisa que les subministradores encara fan talls indeguts

Els consistoris paguen més de tres milions a les companyies

A les portes de l’arribada de la fred, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va voler fer visible ahir un front comú d’entitats socials, associacions municipalistes i ajuntaments per evitar que les famílies més vulnerables es quedin sense subministrament de serveis bàsics. Van recordar que la llei 24/2015 continua vigent i, per tant, les subministradores davant d’un impagament han de consultar als serveis socials si la persona afectada està en situació vulnerable i si és així no li poden tallar l’electricitat, ni el gas, ni l’aigua. També van insistir a reivindicar que, també com diu la llei, les subministradores s’avinguin a firmar acords i assumeixin com a mínim una part d’aquests impagaments que està acreditat que són de famílies sense recursos.

En la reunió d’ahir es va constatar que els ajuntaments catalans han pagat entre tres i cinc milions d’euros a les companyies subministradores d’energia en rebuts des de serveis socials. “No té sentit que es pagui amb fons públics empreses amb beneficis multimilionaris”, va insistir la portaveu de l’APE. Entre els ajuntaments que ahir eren a la trobada hi havia els de Sant Boi de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Reus, Sabadell, Tarragona i l’Hospitalet de Llobregat. També de la Taula d’Entitats del Tercer Sector i Ecoserveis.

Pel que fa al respecte de la llei 24/2015 que prohibeix tallar subministraments bàsics sense consultar la situació de l’afectat, Campuzano va assegurar que encara es produeixen talls indeguts, però quan els serveis socials truquen la subministradora torna a connectar el servei. “Aquests talls s’han de denunciar, perquè és l’única eina que tenim per fer complir la llei l’única manera que es multi l’empresa”, va insistir la portaveu de l’APE. Alguns ajuntaments van demanar un paper més actiu al govern i que els doti de recursos per aplicar la llei. “La llei és vigent i demanem que no s’usi la pobresa energètica per fer campanya electoral”, va dir Campuzano.

LA XIFRA

80
euros
de mitjana paga cada persona de rebut de la llum, segons dades de l’associació de consumidors Facua.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.