Política

Estratègia contra el ‘Brexit’

El govern britànic intenta fer front a la davallada de la productivitat prevista amb la sortida de la UE

Anuncia dos acords amb firmes biotecnològiques perquè inverteixin al territori

El govern britànic va presentar ahir una nova estratègia per potenciar el sector industrial al Regne Unit i evitar els auguris dels informes oficials, que preveuen una davallada de la productivitat amb el Brexit. I també per mirar de combatre el pessimisme instal·lat en el sector industrial com a conseqüència de la sortida del club europeu. Els documents destaquen els plans del govern per donar més suport a la recerca i al desenvolupament i per animar les companyies a apostar per noves tecnologies i impulsar així l’economia un cop fora de la Unió Europea (UE).

La proposta inclou una sèrie de pactes estratègics com ara constituir societats entre govern, centres acadèmics i negocis. En aquest sentit, el govern va explicar que en els últims mesos ja s’han tancat múltiples acords en ciències de la vida, en intel·ligència artificial, en el sector automobilístic i en el de la construcció, i que se n’estan preparant de nous.

Paral·lelament, s’ampliarà el fons estratègic industrial a 1.930 milions d’euros. El fons es va crear el mes d’abril passat i s’hi van destinar 1.120 milions d’euros per estimular la innovació en robòtica i tecnologia de les bateries. A aquesta suma, el govern hi afegeix ara 810 milions extres per al sector de ciències de la vida i per al de la construcció.

La tercera mesura, que es va anunciar la setmana passada amb la presentació dels pressupostos de l’Estat, són els ajuts fiscals en recerca i desenvolupament, que creixeran fins al 12%. L’executiu també ha promès incrementar la despesa en investigació i recerca de l’1,7% de la producció econòmica al 2,4%.

La presentació de la nova estratègia industrial es produeix després que l’organisme independent que assessora el govern en polítiques econòmiques públiques per a l’elaboració dels pressupostos (OBR) reduís la setmana passada l’expectativa de creixement econòmic del país per al 2017 del 2% a l’1,5%, i preveiés que baixaria fins a l’1,3% el 2020.

Menys creixement

L’OBR va rebaixar la previsió de creixement de la productivitat (el valor que cada treballador produeix), la inversió de les empreses i el creixement del PIB, i va augurar que aquesta davallada persistiria en els pròxims anys.

Amb aquesta estratègia, el govern vol canviar la tendència sobre la productivitat. El ministre de Negocis, Greg Clark, va reconèixer ahir que la decisió de deixar la UE significa que “l’estratègia és encara més important” i que els compromisos polítics adquirits amb el Brexit de limitar la immigració no poden obstaculitzar el desenvolupament de la recerca industrial. “El Regne Unit facilitarà que vinguin més científics i que desenvolupin la seva feina al nostre país”, va concloure. El ministre va destacar dos acords concrets com a prova del “vot de confiança” de la indústria en la seva estratègia. Es tracta de dos pactes per invertir en el sector de la indústria de la biotecnologia. El primer és amb la poderosa farmacèutica nord-americana Merck, que invertirà en la creació d’un nou centre de recerca a Londres on treballaran 950 professionals. El segon és amb la firma alemanya Qiagen, especialitzada en tecnologia de biologia molecular, que preveu ampliar la inversió en genòmica i diagnòstic a la Universitat de Manchester.

“La gent no fa inversions d’aquesta envergadura que són a llarg termini si no tenen la confiança que estem construint una base molt atractiva”, va declarar Clark. La directora general de la patronal britànica, Carolyn Fairbairn, es va congratular per l’estratègia del govern a llarg termini: “Espero que no sigui un esprint tàctic, sinó una cursa estratègica, i que no tornin a canviar d’idea”, va dir.

Per la seva banda, la responsable de negocis de l’oposició laborista, Rebecca Long-Bailey, va criticar que la proposta no fos res més que “el reanunci de polítiques i de vells compromisos de despesa” i que no proporcionés la certesa que necessita el país. I és que totes aquestes iniciatives neixen dins de la incertesa que genera el Brexit. En aquest sentit, el líder dels demòcrates liberals, Vince Cable, va dir que el millor pla per incrementar la productivitat és aturar el Brexit.

LES XIFRES

1,5
per cent
de creixement econòmic preveu el govern britànic per al 2017 i un 1,3% per al 2020.
2,4
per cent
del PIB –en contraposició amb l’1,7% actual– preveu destinar Londres a investigació i recerca.

May, “tova” amb l’evasió fiscal

Daniel Postico

El líder del Partit Liberal Demòcrata, Vince Cable, va criticar ahir que el govern de Theresa May és “massa tou” a l’hora de lluitar contra l’evasió fiscal als seus territoris d’ultramar, tant els del canal de la Mànega com els de les illes del Carib. Va assegurar que, mentre ell va ser ministre de Finances de David Cameron –en el govern de coalició en què també hi havia May–, va veure molts cops com feien els ulls grossos en aquesta qüestió. “No hi ha cap mena de dubte que la sistemàtica evasió d’impostos està afectant els pressupostos de l’Estat”, va dir Cable.

El veterà líder libdem hi va afegir que el govern té mecanismes per eradicar l’evasió fiscal, ja sigui multant els territoris o fins i tot intervenint-ne les finances, però no té cap intenció de fer-ho. “Si no, per què el govern [britànic] bloqueja constantment qualsevol intent de la UE de posar fi a les pràctiques depravadores [de fuga d’impostos] d’alguns estats membres?”, plantejava.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.