universitats
Dos models per a la UdG
Amb l’inici, ahir, de la campanya electoral a rector de la UdG, només dos candidats es postulen: l’actual rector en funcions, Sergi Bonet, i Quim Salvi
Seguiu el debat en directe dels dos aspirants
Bonet vol desplegar el seu projecte, que creu consolidat
Salvi aposta per obrir el rectorat a tothom i fomentar la participació
“+UdG” i “Nova UdG”. Aquests són els eslògans dels candidats a rector de la Universitat de Girona, un cop ahir es va donar el tret de sortida a la campanya electoral, que s’acabarà el 27 de novembre; la proclamació provisional del guanyador es farà el dia 30.
Sergi Bonet, rector en funcions que aspira a un segon i últim mandat, vol acabar de desplegar el seu model, que considera consolidat, sota el paraigua del lema “+UdG”. Per la seva banda, Quim Salvi, exdirector de l’Escola Politècnica Superior, aposta amb “Nova UdG” per una refundació ideològica del model de la universitat. Tots dos candidats s’enfronten en unes eleccions que, a banda dels models en disputa, tenen també molt de simbòlic: se celebraran quan es compleixen 25 anys de la creació de la UdG. Dos aspirants amb un llegat que els precedeix, els que van marcar en el càrrec Josep Maria Nadal, president de la comissió gestora del 1994 al 1996 i rector durant dos mandats consecutius, del 1996 al 2002; Joan Batlle, rector del 2002 al 2005, i Anna Maria Geli, rectora durant dos mandats.
Els equips
Les candidatures estan formades per dinou persones. Els dos candidats defugen parlar de noms i volen remarcar específicament que estan davant un repte d’equip. Però Sergi Bonet incorpora Anna Albar, exdirectora del Parc Científic i Tecnològic, que es responsabilitzarà de la gerència. Per a aquesta mateixa figura, Quim Salvi té en el seu equip Elena Ribera, actualment cap del servei de recursos humans.
Els programes definiran molt el que volen fer, partint del supòsit que són dos models diferents. Sergi Bonet explica que vol treballar per “expandir” un projecte que va iniciar fa quatre anys i que considera totalment consolidat. “En aquests quatre anys, hem consolidat un projecte i ara cal expandir-lo”, destaca.
Per Bonet, catedràtic i doctor en ciències biològiques, aquest treball en equip ha de permetre impulsar un “nou programa contracte amb la comunitat educativa”. I aquí és on es veu la primera crítica pel que fa referència al model; Bonet considera, a diferència de Salvi, que el seu projecte “no pretén refundar la universitat, sinó millorar-la tenint en compte tot el que s’ha fet durant aquests 25 anys”.
Quim Salvi, professor i investigador de la UdG des del 1994 i des del 2009 catedràtic, i crític amb la gestió de Bonet, vol bastir un nou model basat en el diàleg i amb un programa obert al debat, en què destaca la participació de tot el personal de la universitat, sense exclusions de cap tipus. Salvi destaca de la llista l’expertesa i la il·lusió, que els ha de portar a “fomentar la participació de tots els col·lectius, la descentralització i donar capacitat de decisió als centres docents, les unitats i les persones”. Per Salvi és important apostar pel “bon govern, que és el mateix que apostar per una participació activa, que no només es quedi en les paraules, sinó que faci una aposta radical per fomentar la participació del PDI, el PAS i, molt important, els mateixos estudiants”.
Les noces d’argent
Hi ha una dada objectiva. La UdG, tot i considerar-se una universitat perifèrica, al llarg d’aquests anys ha fet una creixement espectacular, en tots els sentits. Les xifres parlen per si soles. En aquests anys, més de 80.000 estudiants s’han format a la UdG. Per posar uns exemples: el primer curs oficial (1993-1994) s’hi van matricular poc més de 8.000 estudiants; aquest curs, prop de 16.000. Una altra dada que fa veure l’evolució de la universitat fa referència a les tesis. Si el primer curs se’n van llegir sis, l’any passat van ser 115 i, en total, i en 25 anys, s’han presentat 1.158 tesis doctorals.