Mor Totò Riina, el cap mafiós que va ordenar matar Falcone i Borsellino
Líder sanguinari empresonat des del 1993, estava condemnat a 26 cadenes perpètues
Itàlia insta a “no abaixar la guàrdia” en la lluita contra Cosa Nostra
Va ser el cap mafiós més poderós i sanguinari del segle XX, empresonat des del 1993 després de vint anys com a fugitiu de la justícia per haver ordenat desenes d’assassinats. Salvatore, Totò, Riina, capo dei capi, va morir ahir per causes naturals a l’ala penitenciària de l’hospital de Parma, la ciutat del nord d’Itàlia on estava complint 26 penes de cadena perpètua per homicidis comesos entre el 1969 i el 1992. Entre aquests crims, els assassinats de Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, els jutges que van liderar la campanya per dur els caps mafiosos davant la justícia.
Riina havia complert 87 anys dijous i estava en coma a causa de les complicacions derivades d’una operació recent. El govern italià havia donat permís a la seva família per visitar-lo ahir a l’hospital.
Conegut com “la bèstia”, Riina va començar el seu historial de violència criminal després de la Segona Guerra Mundial als carrers de Corleone (Sicília) i va tocar tots els sectors d’activitat tradicional de Cosa Nostra (narcotràfic, segrestos, extorsions...) al costat de qui el va acabar succeint quan va ser detingut, Bernardo Provenzano.
Per consolidar el poder del seu clan, els Corleone, a principis dels vuitanta va engegar una guerra sagnant –que va causar centenars de morts– contra les velles “famílies” de Palerm. Convertit en cap de “la cúpula” (el govern de Cosa Nostra), l’any 1982 va iniciar una campanya de violència contra els representants de l’Estat amb l’ordre d’assassinar els jutges Falcone i Borsellino (1992) i l’organització dels atemptats sagnants de l’any següent a Roma, Milà i Florència, que van provocar deu morts en total.
Movent els fils a la cel·la
Als anys noranta, l’autoritat de l’Estat italià va trontollar pels embats de la màfia, però hi va fer front reforçant el seu arsenal legislatiu i dotant-se d’una direcció contra el crim organitzat, no només contra Cosa Nostra, sinó també contra les màfies calabresa, napolitana i pullesa. Des de la seva detenció, fa prop de 25 anys, Riina va estar en règim d’aïllament, però, segons els investigadors, continuava movent els fils de Cosa Nostra i es va negar sempre a cooperar amb la justícia. La presidenta de la comissió parlamentària antimàfia, Rosy Bindi, alertava ahir que la mort de Totò Riina “no suposa la fi de la màfia siciliana”. També l’exfiscal antimàfia Pietro Grasso advertia que “no es pot abaixar la guàrdia”.