Política

París intenta curar-se les ferides dos anys després dels atemptats del 13-N

La sobrietat marca els actes d’homenatge a les 130 víctimes mortals de la tragèdia

Macron visita els escenaris dels atacs amb Hollande i Hidalgo

França va commemorar ahir el segon aniversari dels atemptats gihadistes del 13 de novembre del 2015 –els pitjors de la història del país– amb uns actes marcats per una gran sobrietat. L’Estadi de França, a Saint-Denis, prop de París, on va començar la tràgica nit en els prolegòmens d’un partit de futbol entre França i Alemanya, i la sala parisenca Bataclan, punt final d’una cadena d’atacs que van causar 90 morts, van obrir i tancar l’homenatge, encapçalat pel president francès, Emmanuel Macron. Le Petit Cambodge, À la Bonne Bière, Le Comptoir Voltaire i La Belle Équipe, on l’anomenat comando de les terrasses va perpetrar els atacs, van ser altres punts on es va dipositar una corona de flors i es va guardar un minut de silenci. Sense discursos, sense paraules, només es va sentir el nom de les víctimes davant les plaques que s’han gravat en memòria de l’atemptat múltiple de fa dos anys.

Macron va anar acompanyat del seu antecessor a l’Elisi, François Hollande, i de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. El president i la seva dona, Brigitte, van anar saludant les famílies de les víctimes presents en els actes.

Poc després del migdia, la música i els globus de colors llançats en l’aire van tancar l’homenatge. Els components d’Eagles of Death Metal, el grup que estava tocant al Bataclan en el moment de l’atac, van pujar per sorpresa a l’escenari davant l’alcaldia del districte 11 de París i, després d’interpretar un tema molt emotiu, van repartir flors blanques entre els concentrats a la plaça.

El segon aniversari dels atemptats va coincidir amb la fi de l’estat d’emergència decretat després dels atacs. El govern va aprovar una nova llei antiterrorista que, de fet, incorpora moltes de les mesures d’aquest règim excepcional i ha reorganitzat el funcionament dels serveis secrets i la coordinació dels diversos cossos i forces de seguretat per fer front a una elevada amenaça terrorista.

La commoció pels atemptats encara continua latent, i el país es mou entre el dol i la necessitat de tirar endavant. A les pèrdues, s’hi afegeixen les denúncies d’alguns familiars que se senten abandonats per les institucions, especialment pel que fa a les indemnitzacions. Això es va fer palès ahir, quan el fill de l’única víctima per l’explosió a l’Estadi de França no va voler ni estrènyer la mà a Macron.

El francès criat a Bèlgica Salah Abdeslam, l’únic supervivent dels integrants del comando terrorista, serà jutjat a Brussel·les entre el 18 i el 22 de desembre per un tiroteig que va precedir la seva detenció el març del 2016, mentre que el seu judici a França està previst que trigui diversos mesos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.