Política

Trump confraternitza a Pequín

Xi i el president dels EUA passen una jornada privada amb les seves esposes a la Ciutat Prohibida

El líder nord-americà torna a expressar un missatge dur contra les amenaces de Corea del Nord

Els presidents de la Xina, Xi Jinping, i dels Estats Units, Donald Trump, van escenificar ahir a l’antic palau imperial de Pequín el bon moment de relacions entre les dues grans potències, en el primer dia de visita del mandatari nord-americà a la Xina.

Xi havia estat rebut per Trump l’abril passat a la luxosa mansió de Mar-a-Llac, a Florida, i el protocol del país asiàtic va entendre que per igualar el gest calia un escenari no menys regi, o sigui que Xi va donar la benvinguda al seu homòleg nord-americà a la Ciutat Prohibida, una cosa molt poc habitual. Poc després que l’Air Force One arribés a l’aeroport de Pequín procedent de la base aèria sud-coreana de Osan, Trump i la seva esposa, Melanie, van pujar al Cadillac presidencial blindat per viatjar al palau seguits per una comitiva de gairebé un centenar de vehicles.

En aquest monument del segle XV, situat just al nord de la plaça de Tiananmen i que va servir fins al 1911 de residència i centre de govern dels emperadors Ming i Qing, Xi i la seva dona, Peng Liyuan, una famosa soprano al seu país, van rebre els Trump a l’entrada del Saló dels Tresors. Després del te, les dues parelles van recórrer diverses estances de la Ciutat Prohibida, un monument de 9.999 habitacions, segons la llegenda, que cada dia visiten desenes de milers de turistes, però que en aquesta ocasió estava buit per motius de seguretat. Més tard, en l’anomenat Saló del Cultiu Mental, els presidents i primeres dames van assistir a un espectacle d’òpera tradicional xinesa.

Xi va oferir a Trump una jornada destinada més que res a teixir llaços d’amistat personal i no tant a tractar temes espinosos, com la crisi de Corea del Nord o el dèficit comercial, assumptes que abordaran avui. La familiar rebuda de Xi i esposa al matrimoni Trump és poc habitual en visites d’estat a la Xina, ja que tradicionalment els líders estrangers són rebuts en un recinte d’aires comunistes i un protocol més estricte, el Gran Palau del Poble, seu del legislatiu. Xi i Trump s’hi trobaran avui en la reunió de treball que mantindran, amb les corresponents delegacions, i en la qual s’espera que signin importants acords comercials.

Com a aperitiu, el secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, i el viceprimer ministre xinès de Comerç, Wang Yang, van signar ahir una vintena d’acords empresarials per valor de 9.000 milions de dòlars al Gran Palau del Poble. Aquests acords cobreixen sectors com el biotecnològic, l’aviació i la intel·ligència artificial.

La qüestió coreana

Donald Trump i la seva esposa van arribar a Pequín procedents de Seül, on el president nord-americà havia instat moments abans el règim nord-coreà a no subestimar ni “posar a prova” tant el seu govern com el de Corea del Sud o la comunitat internacional. “No permetrem que ciutats nord-americanes siguin amenaçades amb la destrucció. I no permetrem que les pitjors atrocitats de la història es repeteixin aquí, en aquesta terra per la qual vam lluitar i vam morir”, va afegir en referència a la guerra de Corea (1950-1953) i a les amenaces de Pyongyang contra territori nord-americà. En un discurs especialment dur, Trump va tornar a defensar l’exhibició de força realitzada pel seu país a la regió amb el desplegament d’importants actius militars i va afirmar que vol “la pau a través de la força”. “Els EUA mai han buscat el conflicte o la confrontació, però no els defugirem”, va advertir Trump, que va enumerar els actius estratègics que el Pentàgon té desplegats a la regió, entre ells un submarí i tres portaavions de propulsió nuclear.

El president nord-americà va llançar un missatge a Rússia i la Xina per tal que els seus governs “implementin completament les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU (contra Corea del Nord), redueixin les relacions diplomàtiques amb aquell règim i hi tallin tots els llaços de subministrament comercial i tecnològic”.

Trump i el president rus, Vladímir Putin, tenen previst tractar la situació de la península de Corea en una reunió pròxima, segons van avançar ahir fonts del Kremlin.

LES FRASES

No permetrem que ciutats nord-americanes siguin amenaçades amb la destrucció
Els EUA mai han buscat el conflicte o la confrontació, però no els defugirem
Donald Trump
President dels EUA

El demòcrata Bill de Blasio guanya les eleccions a l’alcaldia de Nova York

El demòcrata Bill de Blasio va guanyar ahir aclaparadorament les eleccions municipals a Nova York, i en el seu primer discurs com a alcalde reelegit va avisar que “només acaba de començar”, i que la seva victòria marca el “començament d’una nova era”. De Blasio, de 56 anys, alineat amb les posicions progressistes del Parit Demòcrata, és el primer representant d’aquest partit que és reelegit, després d’Ed Koch, que va tenir tres mandats entre 1978 i 1989.

“Només acabem de començar”, va dir De Blasio després de la victòria, en un discurs carregat de noves promeses municipals però també amb una visió que transcendeix les fronteres de la ciutat més gran del país.

Amb el 96% escrutat, De Blasio va aconseguir el 66% dels vots, contra el 28% que va obtenir la seva rival republicana, Nicole Malliotakis.

Es dona la coincidència que el triomf de De Blasio coincideix amb el de dos demòcrates en els comicis per a governadors de Virgínia i Nova Jersey. A Nova Jersey, Philip Murphy reemplaçarà el precandidat presidencial republicà Chris Christie, i a Virgínia, els demòcrates continuen en el poder gràcies a la victòria de Ralph Northam.

De Blasio va aprofitar l’ocasió per esmentar que, després de les eleccions d’ahir, els Estats Units són “una mica més justos i una mica més blaus”, referint-se al color dels demòcrates.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.